TRI LETA PO LEGALIZACIJI: Ponovno so prepovedali trde droge

Svet

Ameriška zvezna država Oregon je tri leta po delni legalizaciji ponovno prepovedala t. i. trde droge oz. mamila, kot so kokain, heroin in fentanil. Ukrep je posledica razcveta uživanja sintetičnih mamil, kot je fentanil, zaradi katerega narašča število smrtnih žrtev med odvisniki.

Marihuana je še vedno legalizirana, vendar pa je po novem za posedovanje manjših količin trdih mamil od septembra letos naprej zagrožena zaporna kazen do šest mesecev zapora. Zadnja tri leta so policisti za posedovanje tovrstnih mamil zgolj izdajali kazni po 100 dolarjev za prekršek in navodila odvisnikom, kje lahko poiščejo pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Oregonu so želeli po zgledu Portugalske uživanje mamil obravnavati kot bolezen, ne pa zločin, vendar niso izbrali pravega časa, saj se je uživanje sintetičnih mamil v zadnjem času znatno povečalo, skupaj s številom smrtnih primerov med odvisniki.

Kritiki poleg tega opozarjajo, da Oregon po legalizaciji mamil ni dovolj hitro sledil z drugimi spremljevalnimi ukrepi, kot so klinike za zdravljenje odvisnosti.

Javnost je medtem spremenila mnenje o mamilih, ko je bilo na ulicah in v parkih vse več trupel odvisnikov, kar je v spremembo smeri prepričalo tudi bolj progresivno usmerjene politike v tej zvezni državi.

Izvršna direktorica Zavezništva za politiko do mamil Kassandra Frederique je spremembo sicer kritizirala, ker opušča pristop, osredotočen na zdravljenje, in se vrača k propadlemu pristopu obravnavanja posedovanja mamil kot kaznivega dejanja, poroča AFP.

"Gre za lažno obljubo spremembe, ki bo ljudi spet pošiljala skozi kazenski sistem brez smiselne povezave z zdravljenjem," je dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija