TRŽAČAN POD MILIM NEBOM PREŽIVEL SEDEM LEDENIH NOČI: Poškodovan, žejen in lačen, a v dobri družbi (FOTO)

Trst

Reševalci so včeraj zjutraj v Julijskih predalpah doživeli pravi mali čudež. Rešili so 30-letnika iz Trsta, ki se je med planinarjenjem poškodoval in na mrazu preživel kar sedem noči.

Reševalno akcijo je v sredo sprožila njegova zaročenka, potem ko se Tržačan ni vrnil z gorskega pohoda s psičkom. Nanj se je odpravil pretekli četrtek, 11. februarja. Med pohodom je nameraval, kot vsako leto, prenočevati z različnih kočah in bivakih, vrnitev pa je planiral za ponedeljek, 15. februarja.

Gorski reševalci so včeraj zjutraj s helikopterjem preleteli dolino Val Venzonassa in si podrobneje ogledali območje ob zatočišču Casera Navis. Tega je namreč zaskrbljena zaročenka omenila kot eno izmed njegovih pohodnih točk. Kmalu so opazili improvizirano termalno ponjavo, približno 100 metrov stran, ob gozdni poti, pa je na tleh ležal mlad moški. Ob njem je bil majhen meščanšek.

30-letnik se je grel prekrit z listjem in topografskim zemljevidom. Bil je ranjen, imel je več poškodb, a je bil pri zavesti, so na svoji Facebook strani zapisali reševalci iz Furlanije - Julijske krajine.

Reševalcem je povedal, da je med pohodom zdrsnil več metrov po pobočju in pristal v jarku. Z zlomljenim gležnjem in drugimi poškodbami se je poskušal splaziti čim bližje potoku. Na mrazu je prebil sedem noči, bil je žejen in lačen. Kot je še dejal, je preživel zgolj zaradi družbe psička Asha. 

Reševalci so mu na kraju nudili prvo pomoč, nato pa ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Ash se je domov odpeljal s helikopterjem civilne zaščite.

Sopravvive a sette notti all'addiaccio Venzone (ud) Un trentatreenne di Trieste è stato tratto in salvo questa mattina...

Objavil/a Soccorso Alpino e Speleologico Friuli Venezia Giulia - CNSAS dne Četrtek, 18. februar 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .02. 2021 ob  15: 04
Potrebno je zaračunati vsako reševanje in se bo število nesreč v gorah takoj zmanjšalo.