UKRAJINA V TEMI: Rusija je ponoči nadaljevala z napadi na energetsko infrastrukturo

Svet

Rusija je ponoči nadaljevala z napadi na Ukrajino, kjer se je v soboto zaradi uničene energetske infrastrukture več regij soočalo z električnimi mrki. Zračna obramba je nad Ukrajino prestregla 18 ruskih izstrelkov, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zato poziva zahodne partnerje k novim dobavam orožja za zaščito ozemlja pred napadi iz zraka.

O težavah pri dobavi elektrike so v soboto zvečer poročali iz regije Dnipropetrovsk, Sumi in Poltava ter iz Harkova, ki je bil znova tarča ruskega obstreljevanja, v katerem je po zadnjih podatkih bila ranjena ena oseba, poročajo tuje tiskovne agencije.

V nočnih napadih ruske vojske na ključno infrastrukturo v Lvovu na zahodu države pa je bila ubita ena oseba, so sporočile lokalne oblasti in opozorile, da bi lahko bilo pod ruševinami ujetih še več ljudi.

Nacionalni operater Ukrenergo je danes sporočil, da so ruske sile ciljale tudi energetsko infrastrukturo na jugu države, zaradi česar prihaja do motenj v dobavi elektrike v Odesi in okolici.

Zelenski se je v večernem nagovoru zahvalil delavcem, ki s popravili prizadetega energetskega omrežja skrbijo za oskrbo z elektriko, spričo vnovičnih ruskih napadov pa je zaveznice pozval, naj Ukrajini dobavijo nove sisteme zračne obrambe in rakete.

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, pa je ponoči bila aktivna tudi tamkajšnja zračna obramba, ki je sestrelila najmanj 13 ukrajinskih raket.

Zaradi rednega čezmejnega obstreljevanja so oblasti ruske regije Belgorod v notranjost države evakuirale 5000 otrok, je v soboto sporočil regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija