UKRAJINSKI MINISTER ARETIRAN ZARADI SUMA KORUPCIJE: Sodeloval naj bi v nezakonitem zasegu državnih zemljišč

Svet

Ukrajinski minister za kmetijstvo Mikola Solski je bil aretiran zaradi suma korupcije v okviru preiskave nezakonitega zasega zemljišč, vrednih več milijonov evrov, je danes sporočilo ukrajinsko tožilstvo. Minister je danes že plačal varščino in zapustil pripor. Preiskava sega v čas, ko je bil še poslanec in hkrati vodil skupino kmetijskih podjetij.

Ukrajinska protikorupcijska agencija NABU je obtožbe predstavila že v torek, čeprav takrat ni neposredno imenovala Solskega, poroča bruseljski medij Politico.

Agencija je v poročilu navedla, da "enega od trenutnih ministrov" obravnavajo kot osumljenca v preiskavi nezakonite pridobitve državnih zemljišč v vrednosti približno sedem milijonov evrov. Sumijo ga tudi sodelovanja v poskusu nezakonitega zasega državnih zemljišč v vrednosti 4,5 milijona evrov, ki so ga sicer preprečili.

Po navedbah NABU je Solski med letoma 2017 in 2021 vodil skupino podjetij, ki je bila vpletena v prevaro v povezavi s kmetijskimi zemljišči v regiji Sumi na severovzhodu Ukrajine. Medtem je bil leta 2019 izvoljen za poslanca, nato pa je marca leta 2022 postal kmetijski minister.

Solski, ki je eden najbogatejših ukrajinskih državnih uradnikov, obtožbe o korupciji zanika. Ob tem je ukrajinskemu parlamentu v četrtek podal odstopno izjavo in zagotovil, da bo sodeloval s preiskovalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister je sicer danes po plačilu varščine v višini nekaj manj kot 1,8 milijona evrov že zapustil pripor. "Mikola Solski je bil izpuščen in nadaljuje opravljanje svojih dolžnosti," je v objavi na družbenih omrežjih sporočilo ukrajinsko kmetijsko ministrstvo.

Ni jasno, ali je Solski varščino plačal sam, ali mu je pri tem pomagal ukrajinski kmetijski sektor. Več velikih družb je namreč po navedbah Politica v četrtek izrazilo podporo osumljenemu ministru in pripravljenost na plačilo varščine v njegovem imenu.

Tožilstvo je danes sporočilo, da poleg ministra obravnavajo še več kot deset drugih osumljencev, vključno z več javnimi uslužbenci.

Gre za nov primer suma korupcije v visokih političnih krogih v Ukrajini, ki jo je organizacija Transparency International na svojem indeksu zaznave korupcije za leto 2023 umestila na 104. mesto med 180 državami.

Več odmevnih primerov koruptivnega ravnanja so v državi zabeležili tudi po začetku ruske invazije februarja 2022, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi vrste škandalov v zvezi z nepravilnostmi pri javnih naročilih v vojski je predsednik Volodimir Zelenski lani razrešil obrambnega ministra Oleksija Reznikova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .04. 2024 ob  17: 56
Kdaj bo na vrsti Zelensky?