UP FAMNIT VABI NA PREDAVANJE: Kako z matematičnimi prijemi premagati nasprotnika v igri SET

Koper

UP FAMNIT vas vabi na letošnje drugo predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje.

Drugo predavanje cikla, ki ga bo izvedel dr. Vito Vitrih, (UP FAMNIT in UP IAM), z naslovom 'Kako z matematičnimi prijemi premagati nasprotnika v igri SET' bo potekalo v sredo, 24. januarja, ob 18. uri v Veliki predavalnici 3 (UP FAMNIT) in prek aplikacije ZOOM.

Vito Vitrih je študiral uporabno matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer je leta 2010 tudi doktoriral. Raziskovalno se ukvarja z numerično matematiko in računalniško podprtim geometrijskim načrtovanjem. Zaposlen je kot profesor za matematiko na UP FAMNIT in na Inštitutu Andrej Marušič, kjer je tudi direktor.

Igra SET je igra s posebnim kompletom 81 kart. Vsaka izmed kart je določena s štirimi lastnostmi, to so število, barva, oblika in polnilo simbolov na njej. Cilj je poiskati tako imenovane SET-e, to je nabore treh kart, ki so si po vsaki izmed štirih lastnosti med seboj vse enake ali pa vse povsem različne. Igra poteka tako, da imajo igralci na mizi razporejene različne karte. Igralci skušajo najti ustrezne kombinacije treh kart, ki izpolnjujejo opisan kriterij. Če uspejo najti pravilen set, ga poberejo z mize, na mesto odstranjenih kart pa se položijo nove. Na predavanju boste spoznali, kako vam lahko nekateri preprosti prijemi iz verjetnosti in kombinatorike pomagajo pri razumevanju te igre in omogočijo, da imate v primerjavi s soigralci večje možnosti za zmago. Igra je lahko zabavna tako za otroke kot tudi za odrasle.

???? Kako z matematičnimi prijemi premagati nasprotnika v igri SET Vabljeni na 2. predavanje Famnitovih izletov v...

Posted by UP Famnit on Ponedjeljak, 22. januar 2024.

Če ste prvo predavanje z naslovom 'Kaj družabna omrežja res vedo o tebi?' zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.