URADNO: Švedska in Finska bosta v sredo vložili prošnjo za članstvo v Natu

Svet

Švedska in Finska bosta v sredo skupaj uradno vložili prošnji za članstvu v Natu na sedežu vojaškega zavezništva v Bruslju, je danes na skupni novinarski konferenci s finskim predsednikom Saulijem Niinistöm v Stockholmu sporočila švedska premierka Magdalena Andersson.

Sauli Niinistö in Magdalena Andersson

"Vesela sem, da smo izbrali isto pot, in da to lahko storimo skupaj," je izjavila predsednica švedske vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na poti pristopanja k Natu pa bo po vsem sodeč največjo oviro predstavljala Turčija, oziroma njen predsednik Recep Tayyip Erdogan. Vsako prošnjo za članstvo v Natu morajo namreč soglasno odobriti vse države članice Nata, ki jih je trenutno 30, med njimi pa je tudi Turčija.

Erdogan je v preteklih dneh večkrat ponovil, da nasprotuje članstvu obeh novih kandidatk, češ da nista zavzeli jasnega stališča do terorizma. Finski in Švedski očita, da podpirata teroristične skupine, vključno s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki je v Turčiji prepovedana.

Obregnil se je tudi ob uvedbo sankcij proti Ankari. Švedska je namreč zaradi vojaške operacije Ankare v sosednji Siriji leta 2019 prekinila vso prodajo orožja Turčiji.

Finski predsednik Niinistö pa je danes pred švedskim parlamentom dejal, da je optimističen glede iskanja rešitve za to težavo. "Prepričan sem, da bo s pomočjo konstruktivnih pogovorov situacija rešena," je sporočil poslancem sosednje Švedske.

Oba voditelja bo v četrtek v Washingtonu sprejel tudi predsednik ZDA Joe Biden, kar bo še en izraz podpore ZDA obema državama pred načrtovano pridružitvijo zvezi Nato.

BONUS VIDEO: Je slovenski turizem dovolj inovativen?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  18 .05. 2022 ob  06: 29
Nekoč so Skandinavske države bile cenjene zaradi svoje načelnosti. Danes so zgleda tudi Turki ki imajo težave s Kurdi zanimivi in se bi dalo vse težave rešiti s pogovori. Po domače, zbogom Kurdi, danes je sovražnik Rusija.