V ČETRTEK SODBA V ZADEVI BALKANSKI BOJEVNIK: Po Tošiću so krivdo priznali tudi drugi obtoženci, z izjemo enega

Kronika

Po priznanju krivde prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića so, z izjemo enega, krivdo priznali tudi drugi obdolženci. Tožilstvo za vse predlaga kazen v višini že prestanih kazni v zaporu oz. priporu. Senat je sklenil, da bo sodbo razglasil v četrtek ob 10. uri.

Dragan Tošić

"Nekatere odločitve sodišča v tem postopku niso dajale zaupanja ne obdolžencem ne obrambi, očitno pa tudi tožilstvu ne, da bo ta zadeva prišla do nekega vzdržnega konca," je razplet na okrožnem sodišču v Ljubljani komentiral Tošićev zagovornik Janez Koščak. Razplet je ponazoril s pregovorom bolje vrabec v roki kot golob na strehi.

"Moja stranka je od tega procesa utrujena, to namreč traja že trinajst let in temu ni videti konca," je dejal odvetnik drugoobtoženega Dragana Bjelkaša Saša Ravnik. Dodal je, da priznanja krivde stranki ni svetoval, glede tega se je odločila sama.

Tožilki sta z razpletom zadovoljni. "Predlagali smo kazni v višini že prestanih zapornih kazni in obdolženi so to sprejeli," je dejala tožilka Blanka Žgajnar. Tožilka Mateja Gončič pa jo je dopolnila, da je ključni faktor pri višini kazni priznanje vseh obdolžencev. "To okoliščino je seveda tožilstvo upoštevalo," je dejala.

Za obdolženega Anesa Selmana, ki še ni prestajal zaporne kazni, je tožilstvo predlagalo triletno zaporno kazen na odprtem oddelku in denarno kazen v višini 70.000 evrov. Na to je pristal, je po obravnavi dejala Gončinova.

Zagovornik Tošića se je zaradi korektnega predloga tožilstva končni besedi odpovedal, zagovorniki ostalih pa so v njej predvsem pozvali, naj sodni senat njihove stranke oprosti stroškov postopka, saj bi naložitev teh hudo ogrozilo njihovo preživljanje.

Krivde sicer ni priznal Đemajli Mandžuka, glede katerega je sodni senat odločil, da se iz konkretnega postopka izloči in da se njegova zadeva začne voditi pod drugo opravilno številko. "V kolikor Mandžuka ne bo priznal kaznivega dejanja in v kolikor bo obsojen, bo tudi on eden izmed tistih, ki se bo moral na prestajanje kazni vrniti," je povedala Gončinova.

Gre sicer že za tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Tožilstvo dvanajstim obtoženim očita, da naj bi pod vodstvom Tošića v letih 2008 in 2009 na veliko trgovali s kokainom in organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike v Evropo. Poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narko kraljem Darkom Šarićem.

Doslej so obtoženim sodili dvakrat. Na prvem sojenju je bila večina, skupaj s Tošićem, oproščena. Na drugem sojenju so bili obsojeni, vendar je vrhovno sodišče novembra 2021 sodbo razveljavilo, saj se je opirala na dokaze, ki jih je policija po presoji sodišča pridobila nezakonito. Primer Balkanski bojevnik zastara čez slabo leto, tretje sojenje pa se je začelo z zahtevo obrambe po izločitvi nezakonito pridobljenih dokazov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v začetku meseca delno ugodilo predlogu obrambe in izločilo del dokazov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija