V DECEMBRU SI POTROŠNIKI DAJO DUŠKA: Nekaterim nakupe olajšajo višje plače za november

Slovenija

Potrošniki decembra za nakupe porabijo več denarja kot v katerem koli drugem mesecu, decembrski prihodki v trgovini na drobno pa so rasli vse do decembra 2020, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, ugotavljajo v državnem statističnem uradu. Decembra 2021 je sledil skok, decembra lani pa umiritev prodaje.

Prihodek od prodaje podjetij v trgovini na drobno je bil decembra lani 13,5 odstotka večji od povprečnega mesečnega prihodka v tem letu, potrošnja v decembru 2022 pa je bila v primerjavi s celotnim letom za 5,7 odstotne točke manjša kot v 2021.

V primerjavi z drugimi meseci leta se je zaradi nakupov daril prihodek decembra lani najbolj povečal v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami (+32,2 odstotka) ter zaradi praznovanj v trgovinah z živili (+14,4 odstotka).

Precej se je okrepila tudi prodaja v trgovinah s kozmetiko (+21,9 odstotka) ter v prodajalnah s tekstilom in obutvijo (+12,3 odstotka). Skoraj nespremenjena je medtem ostala prodaja izdelkov za prosti čas (+0,8 odstotka), prodaja pohištva pa je nazadovala (-1,1 odstotka).

December 2022 je bil v primerjavi z enakim mesecem leto prej manj uspešen za trgovine z izdelki za prosti čas, z živili in s pohištvom.

Čeprav prebivalci Slovenije decembra trošijo več, pa so pri prednovoletnih nakupih v primerjavi s prebivalci drugih držav članic EU preudarnejši, pravijo statistiki.

Pri prodaji neživil je bila tako Slovenija v prejšnjem decembru v primerjavi z mesečnim povprečjem celotnega leta krepko pod povprečjem EU-27. V Sloveniji je bila namreč rast 12,9-, v EU pa 19,8-odstotna. Največjo razliko med decembrsko in povprečno mesečno prodajo neživil so zaznali na Irskem (+48,1 odstotka).

V primerjavi s povprečno mesečno prodajo v Sloveniji je bila decembra rast prodaje živil s 14,4 odstotka nekoliko višja od rasti prodaje neživil. Pri živilih je bila razlika med decembrsko prodajo in povprečno mesečno prodajo v celotnem letu največja na Irskem, kjer je znašala 22,6 odstotka, najmanjša pa na Hrvaškem, kjer se je ustavila pri treh odstotkih.

Konec leta so središča večjih mest v znamenju prazničnih luči, ognjemetov, božičnih sejmov s stojnicami in prazničnega programa. Po podatkih statističnega urada je za Slovence posebej privlačna Ljubljana, kjer je bilo število prihodov domačih turistov z vsaj eno prenočitvijo v lanskem decembru 50,3 odstotka višje od povprečja mesecev tega leta. V primerjavi s povprečjem celotnega leta so izrazito povečanje števila prihodov domačih turistov z vsaj eno prenočitvijo zaznali še v Mariboru (24,0 odstotka), Kranju (19,3 odstotka) in Kranjski Gori (17,0 odstotka).

Decembrski dnevi so živahni tudi v gostinskih obratih, decembra se tam zapravi največ od vseh mesecev. Prihodki od prodaje v dejavnosti strežba jedi in pijač so bili decembra lani 9,5 odstotka višji od povprečnih mesečnih prihodkov v tem letu. V primerjavi z decembrom leto prej so bili večji za 42,6 odstotka. Pri tem je treba upoštevati tudi inflacijo. Cene gostinskih storitev so bile namreč za 11,3 odstotka višje kot leto prej.

Nekaterim bodo decembrske praznične nakupe in praznovanje verjetno olajšale višje plače za november, navadno zaradi višjih izrednih izplačil (13. plač in božičnic), izplačanih s plačo v decembru, so še navedli statistiki.

Izredno izplačilo je s plačo za november 2022 prejelo 23,4 odstotka od vseh zaposlenih oseb, ki so prejele plačo. To je bilo 1,5 odstotne točke manj kot za enak mesec leto prej in 1,9 odstotne točke več kot za november 2020. Povprečno izredno izplačilo za november 2022 je znašalo 929 evrov bruto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .12. 2023 ob  19: 59
Letos pa si bom dal duška! Pokojnina se mi je pvečala za 12,37€ .