V GAZI POGREŠANIH SKORAJ 21.000 OTROK: Mnogi so ostali ujeti pod ruševinami, pridržani ali pokopani v množičnih grobovih

Svet

Od začetka vojne v Gazi je pogrešanih do 21.000 otrok, od katerih so mnogi ostali ujeti pod ruševinami, pridržani ali pokopani v množičnih grobovih, ocenjuje mednarodna nevladna organizacija Save the Children. Združeni narodi pa so danes opozorili, da na območju Gaze vsak dan v povprečju deset otrok izgubi eno ali obe nogi.

Po ocenah organizacije Save the Children je od začetka vojne v Gazi oktobra lani na območju palestinske enklave pogrešanih do 21.000 otrok. Mnogi so pokopani pod ruševinami, pridržani v ujetništvu, pokopani v neoznačenih množičnih grobovih ali so bili ločeni od svojih družin.

Sodelavci organizacije za pomoč otrokom poročajo, da so zadnje razselitve, ki jih je povzročila izraelska ofenziva v Rafi, ločile številne otroke in dodatno povečale obremenitev za družine in skupnosti, ki skrbijo zanje.

Organizacija v svojem poročilu, objavljenem na spletni strani, opozarja, da je v trenutnih razmerah v Gazi skoraj nemogoče zbrati in preveriti informacije, se pa domneva, da je brez spremstva in ločenih najmanj 17.000 otrok, približno 4000 otrok je verjetno pokopanih pod ruševinami, neznano število pa tudi v množičnih grobiščih.

Vodja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini pa je danes dejal, da v Gazi vsak dan v povprečju deset otrok izgubi eno ali obe nogi. "Deset na dan, to pomeni okoli 2000 otrok po več kot 260 dneh te brutalne vojne," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ta številka ne upošteva otrok, ki izgubijo roko ali dlan, je pojasnil Lazzarini sklicujoč se na podatke Sklada ZN za otroke (Unicef). Pri tem je poudaril, da amputacije pogosto potekajo v 'precej groznih razmerah', včasih brez anestezije.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom islamističnega gibanja Hamas, je bilo v izraelski ofenzivi v Gazi po napadu Hamasovih pripadnikov na južni Izrael 7. oktobra lani doslej ubitih najmanj 37.658 ljudi, med njimi številne ženske in otroci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  26 .06. 2024 ob  12: 17
-1
Tudi v Sloveniji so polne jame otrok in to od leta 45 naprej, ampak to je za naše komunjare le kolateralna škoda, kajne?!
Govnari najprej pometite pred svojim pragom.