V ITALIJO LETOS PRIŠLO ŽE 80.000 MIGRANTOV: Zakaj hočejo Alžirci izključno na Sardinijo?

Svet

Migracijski tokovi v smeri Italije so se letos občutno okrepili. Od začetka tega leta pa do 26. oktobra je po podatkih italijanskega notranjega ministrstva v državo prišlo skoraj 80.000 migrantov, kar je za polovico več kot v enakem obdobju lani. Jug Italije je letos doseglo že več kot 2000 čolnov, polnih migrantov.

Kot je v četrtek pojasnilo notranje ministrstvo v Rimu, je bistveno povečanje prihodov predvsem posledica okrepljenih migracijskih tokov iz Libije, Tunizije in Turčije.

V Libiji, od koder je pripotovalo za kar 75 odstotkov več migrantov, je za to kriva predvsem politična nestabilnost. Prihodi iz Tunizije so se medtem v medletni primerjavi povečali za 25 odstotkov, iz Turčije pa za 41 odstotkov.

Število prihodov migrantov iz Alžirije, katerih cilj je skorajda izključno italijanski otok Sardinija, se je medtem v primerjavi z lanskim letom za sedem odstotkov zmanjšalo.

Nova, desno usmerjena italijanska vlada premierke Giorgie Meloni napoveduje ostrejše ukrepanje za zajezitev migrantskih odhodov s severa Afrike proti jugu Italije.

"Reševanje ljudi in humanitarno ukrepanje sta pomembna, a naredili bomo vse, kar je le mogoče, da preprečimo ta potovanja po morju, ki marsikdaj postanejo smrtonosna," je jasen novi notranji minister Matteo Piantedosi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija