V KOPRSKEM PRISTANIŠČU MOČNO NA PRSTE STOPILI PREPRODAJALCEM DROG: Na trgu bi s tem lahko zaslužili tudi do 2,8 milijarde evrov! (FOTO, VIDEO)

Kronika

Na novinarski konferenci Policijske uprave (PU) Koper, Generalne policijske uprave in Finančne uprave RS, ki smo jo spremljali v živo, so predstavili odkritje večje količine prepovedanih sestavin za proizvodnjo prepovedane droge v koprskem pristanišču.

Rentgenska slika, ki so jo opravili pri sprejemu tovornega blaga 12. avgusta letos, je pokazala anomalije v tovoru, ki so odstopale od deklariranega blaga, zato so se odločili za natančnejši pregled. Pošiljka iz Kitajske je bila namenjena na Madžarsko in nato končnemu prejemniku na Nizozemsko. Izkazalo se je, da vsebuje namesto na deklaraciji navedenega magenzijevega sulfata BMK glicidno kislino. Gre za snov, ki se uporablja za izdelavo več vrst sintetičnih drog.

Med natančnejšim pregledom pošiljke so našli 120 vreč bele prašnate snovi, ki so od ostalih vreč odstopale predvsem po teži. Vreče z magnezijevim sulfatom so bile namreč težke 25 kilogramov, vreče s sporno snovjo pa v povprečju 12,6 kilograma. 

Odvzete vzorce so poslali v Nacionalni forenzični laboratorij, kjer so dodatne analize pokazale, da je bilo v vrečah za 1,5 tone BMK (benzil metil keton) glicidne kisline, ki je v uredbi Evropskega parlamenta in Sveta uvrščena v skupino ena predhodnih sestavin za prepovedane droge.

O odkritju in preliminarnem testu, ki je pokazal sum na prepovedano drogo, so obvestili koprske kriminaliste, ki so prevzeli zadevo. Pregled dokumentacije in preiskava sta pokazala, da je organizator in lastnik tovora podjetje iz Madžarske. To je prevoz v koprsko pristanišče organiziralo iz Kitajske, v nadaljevanju pa naj bi bil tovor dostavljen podjetju na Nizozemskem.

Če bi iz zasežene snovi izdelali amfetamin, bi dobili 800 kilogramov te prepovedane droge, kar bi v ulični prodaji doseglo vrednost 160 milijonov evrov. Če bi se snov uporabila za metamfetamin, pa bi s to količino zaslužili 2,8 milijarde evrov.

Policija opaža, da se vzpostavlja globalna tihotapska mreža iz Evrope, Zahodnega Balkana, Južne Amerike in v zadnjem času tudi iz Azije. V primeru odkritja večje količine BMK v Luki Koper poteka preiskava v sodelovanju slovenske policije in Interpola. Pohvalili so tudi sodelovanje s strokovnimi službami v Luki Koper, kjer skenirajo 2,5 odstotka vseh vstopnih kontejnerjev, kar je nad povprečjem evropskih pristanišč.

Od leve proti desni: Nedjan Jerman, Mišo Radovančević in Primož Ogrinc

BMK je predhodna sestavina za izdelavo sintetičnih drog. Gre za t. i. prekurzorje, ki so praviloma povsem legalne kemikalije, ki jih uporabljajo v kemični in farmacevtski industriji. Uporabljajo se tudi pri nezakoniti proizvodnji – izdelavi ali predelavi – številnih vrst prepovedanih drog v ilegalnih laboratorijih. Proizvodnja in promet s prekurzorji sta zaradi preprečevanja zlorabe v večini držav pod strogim nadzorom. Največ prepovedanih sintetičnih drog se proizvede na Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji, Poljski in Češki, primere hišne izdelave sintetičnih drog so po besedah predstavnikov policije imeli tudi pri nas.

Kje se zaseženi BMK v tem trenutku nahaja, na policiji ne razkrivajo; kakšna usoda bo kemikalijo doletela, torej ali bo uničena ali uporabljena v industriji, bo določilo sodišče v nadaljnjih postopkih. V tem trenutku policija tudi ne razkriva, ali so v nelegalno trgovino vpleteni slovenski državljani.

Novinarsko konferenco si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Prenos v živo: Zaseg droge v koprskem pristanišču

???????? Prenos v živo: Zaseg droge v koprskem pristanišču ⬇️⬇️⬇️

Posted by Regional on Thursday, October 6, 2022

Na novinarski konferenci so sodelovali Nedjan Jerman, namestnik direktorja Finančnega urada Koper, Primož Ogrinc, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper in Mišo Radovančević, vodja Oddelka za prepovedane droge na Upravi kriminalistične policije, Sektorju za organizirano kriminaliteto Generalne policijske uprave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SudoMaGodo |  06 .10. 2022 ob  19: 02
na Nizozemskem bande dilerjev in tihotapcev ustrahujejo varnostnike in delavce v lukah z grožnjami, da jim bodo pobile družine, ni pa malo niti tistih, ki s kriminalci sodelujejo zaradi cvenka. Šverc mamil skozi luke je tam postal močan biznis, z denarjem pa kupujejo politike. Najs, ne?