V KOPRU 1,7 MIO ŠKODE PO AVGUSTOVSKIH NEURJIH: Lastniki kmetijskih zemljišč morajo škodo prijaviti do tega datuma

Koper

V občini Koper so neurja med 28. in 31. avgustom povzročila za najmanj 1,7 milijona evrov škode, je ocenila občinska komisija. Dejanska škoda pa upoštevajoč škodo na vodotokih in v gozdovih krepko presega dva milijona evrov, so sporočili iz občine.

V avgustovskem neurju so zabeležili škodo na 47 infrastrukturnih objektih, skupna ocenjena škoda na infrastrukturi pa je znašala 1,2 milijona evrov. Škoda na preostalih objektih, prizadetih jih je bilo 119, je ocenjena na več kot 400.000 evrov, skupna ocenjena škoda na 56 kmetijskih zemljiščih pa znaša skoraj 60.000 evrov, so navedli na občini.

Ob tem so opozorili, da dejanska škoda, upoštevajoč škodo na vodotokih in v gozdovih, krepko presega dva milijona evrov. Škodo so namreč ocenjevale tudi druge organizacije, kot so Zavod za gozdove Slovenije, Direkcija RS za vode, Zavod za varstvo kulturne dediščine, ministrstvo za gospodarski, turizem in šport ter Direkcija RS za infrastrukturo.

Na občini so pojasnili še, da so bili vsi podatki vneseni v aplikacijo Ajda, posamezne vloge pa so trenutno na regijskih komisijah za ocenjevanje škode pri Upravi RS za zaščito in reševanje. Glede na ocenjeno škodo za navedeno neurje na ravni celotne države se bodo predvidoma lahko uporabila sredstva za odpravo posledic naravne nesreče po odločitvi vlade. V tem primeru je pogoj, da je ocena neposredne škode na stvareh večja od 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna. Glede vseh nadaljnjih postopkov sicer odloča država, poudarjajo na koprski občini.

V torek je uprava za zaščito in reševanje občinam posredovala sklep za ocenjevanje škode na kmetijskih pridelkih, in sicer za škode, nastale v obdobju od 10. maja do 1. avgusta, ter za škode, nastale v obdobju od 28. do 31. avgusta. Občina je lastnike kmetijskih zemljišč pozvala, da nastalo škodo prijavijo do 3. novembra. Občinske komisije bodo nato škodo ocenile in jo do 24. novembra vnesle v spletno aplikacijo Ajda, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija