V KOPRU ODLOČA VOLILNA KOMISIJA: Do kdaj se utegne zavleči seja? (VIDEO)

Koper

Koprska občinska volilna komisija je začela sejo, na kateri obravnava ugovor Borisa Popoviča na izid županskih volitev z zahtevo po ponovnem štetju glasovnic. Popovič je pred sejo izrazil pričakovanje, da bodo ugovoru ugodili, odvetnik Franci Matoz je dodal, da je treba odpraviti dvome. Aleš Bržan verjame, da bo komisija odločila skladno z zakoni. Po naših podatkih s terena, se seja sicer uspe zavleči pozno v večer. Po drugi točki so si namreč vzeli dvajset minut premora, po neuradnih informacijah pa utegnemo na odločitev komisije čakati tudi do polnoči, kar je sicer po nekaterih informacijah skrajna ura. Vseh točk je namreč pet, vsaka pa ima več alinej, nam je med premorom pojasnil Matoz.

Na seji sta prisotna tudi Popovičev zastopnik Matoz in Bržanov, Aleksander Pahor. Odločitev komisije pa na sedežu občine čaka množica novinarjev, fotografov in snemalcev.

Popovič je pred sejo občinske volilne komisije (OVK), ki se je je v uvodnem delu tudi sam udeležil, medijem povedal, da pričakuje, da bo OVK ugodil njegovemu ugovoru.

Popovičev odvetnik Franci Matoz pa je dodal: "Pričakujemo, da se vse glasovnice še enkrat preštejejo, preverijo, in da bo vsak dvom odpravljen." Če bo komisija zavrnila ugovor, bodo o nadaljnjih korakih razmislili po tem, ko ko OVK svojo odločitev obrazložila.

Sicer pa je Matoz dodal, da ne gre za nezaupanje v delo volilnih odborov, ampak za verjetnost, da glede na število vseh glasovnic in na tesen izid pride do napak "in zato je bolje odpraviti vsak dvom".

Seje OVK se udeležujejo zaupniki Aleša Bržana, ne pa tudi sam Bržan. Ta je sicer medijem v kratki izjavi izrazil prepričanje, da bo OVK odločila skladno z zakoni in sprejela odločitev, "kot mora biti".

"Kar se mene tiče, so volitve zaključene in upam, da so vsi razumeli, da je volilna kampanja šla že mimo in da je čas, da se vse skupaj malo umiri," je dodal. Čeprav sam ni seznanjen z vsebino Popovičevega ugovora, razen prek medijev, Bržan meni, da ponovnega štetja ne bo: "Mislim, da je ponovno štetje mogoče sicer samo na podlagi izrednih razmer v skladu z zakonom in da te razmere niso bile izpolnjene."

Bržan je po neuradnih izidih drugega kroga županskih volitev Popoviča prehitel za vsega sedem glasov, a je Popovič nato vložil ugovor. OVK lahko ugovoru ugodi v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrne. V skrajnem primeru je možno tudi, da bi komisija odredila ponovitev volitev.

Če bi OVK ugovor zavrnila, ima Popovič še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  06 .12. 2018 ob  18: 11
Upal sem, da bo Boris ostal župan, zdaj pa še bolj goreče upam, da ne bo poskusil ukrast teh volitev. Mislim, da ni nikogar, ki bi verjel, da je danes v tistih skrinjicah enako število istih glasovnic kot jih je bilo v nedeljo. Ne bi človek tako uspešno vodil občine 16 let, če ne bi znal tudi takšne stvari "uredit". Samo jaz bom moral jutri v službo v mesto, kjer bo 15.000 ljudi podivjalo. Naj raje poskusi spet čez 4 leta. Moj glas bo imel.
max |  06 .12. 2018 ob  17: 52
10
Naredili bodo vse in še več, bojijo se, da bi se pokazalo, kako se da bolje in racionalno ravnati s skupnim dobrim, bojijo se ,da bi vsi naši miljjoni, porabeljeni za ohranitev oblasti,bogatenje posameznikov in lastne mame, lahko premagal nekdo, ki ga tako ponosno prezirajo.
Thomy |  06 .12. 2018 ob  17: 08
10
Uredniki bi lahko preverili uro na računalniku, saj na začetku članka piše "06.12.2018 ob 07:23", čeprav je bil pravkar objavljen...
Erazem |  06 .12. 2018 ob  13: 57
26
OVK bo odločl tudi o Bržanovi pritožbi. Vam je to ušlo, ali ne smete pisati?
Tom |  06 .12. 2018 ob  13: 09
46
Kako lahko pričakovati pravilno, pravično in nepristransko odločitev od OVK, katero je izbral in nastavil eden od kandidatov, spr. Boris Popovič? Je to zakonsko dovoljeno? Vsekakor konflikt interesov, ki Matozu očitno ni v nasprotju z zakonom, bi pa moralo bit Bržanu:
1koprčan |  06 .12. 2018 ob  12: 30
-9
Eho, Aleš sploh ni sporen...
Sporni so ostali, ki so ga dvignili tako visoko, Mišić, Olga,itd. Tu čistih poslov ni, to je jasno.
Aleš bo še naj... na koncu, na žalost.
Eho |  06 .12. 2018 ob  11: 11
28
Sicer sem za Bržana, pa vendar, tudi če Bržan zmaga za 100 glasov ni pravi zmagovalec, ravno tako tudi Popo ne bo pravi zmagovalec, tudi če bi on zmagal "celo" za 100 glasov, kaj šele za ene par glasov. V končni resnici sta zmagala oba, toda če se ne združita bosta oba hkrati tista, ki sta zgubila. Tukaj pa nastopi ego. Tisti, ki ima manj razvit ego bi vsaj po moje bil primernejši za teoretičnega zmagovalca, namreč v tem primeru bi bilo več možnosti za to, da bi oba zmagala, v nasprotnem bosta oba zgubila, imeti polovico občanov proti sebi je poraz ne glede na to kdo od njiju zmaga. Kdo pa ima manj, oziroma bolj razvit ego presodite sami, za Koper bi bil zagotovo boljši v vsakem primeru teoretični zmagovalec z manj razvitim egom.
papapopo |  06 .12. 2018 ob  10: 28
31
a vi mislite popotova volilna komisijajQuery1123026997522421359965_1544088445672
to bi se moralo odvijati na višji ištanci in na drugi občini
SMRDI
Impi |  06 .12. 2018 ob  09: 33
20
Mislim na "rezalnike papirja" :)
Impi |  06 .12. 2018 ob  09: 33
41
Ne bo odnehal, preveč milijonov je v igri. Baje se je pri lokalnih dobaviteljih povečalo naročilo uničevalcev dokumentov. Boljši in predvsem hitrejši modeli gredo bolje v promet. :)