V MAROKU BIJEJO BITKO S ČASOM: Reševalcem prihajajo na pomoč ekipe iz tujine (VIDEO)

Svet

Reševalcem v Maroku se v iskanju preživelih po silovitem potresu pridružujejo tudi ekipe iz tujine. Maroške oblasti so v nedeljo sprejele ponudbe pomoči iz Španije, Velike Britanije, Katarja in Združenih arabskih emiratov. Tri dni po potresu, ki je terjal več kot 2100 življenj, sicer reševalci bijejo bitko s časom.

Španija je v Maroko poslala 86 reševalcev in osem psov, ki se bodo pridružili v reševanju in iskanju. Špansko obrambno ministrstvo je ob tem izrazilo pripravljenost poslati še kakršnokoli pomoči, ki bi se izkazala za potrebno, saj so naslednje ure ključne pri iskanju pod ruševinami ujetih ljudi.

Britanska vlada na dveh vojaških transportnih letalih pošilja 60 reševalcev s štirimi psi, manjšo zdravstveno ekipo in opremo za reševanje. Več letal z reševalnimi ekipami in nujno pomočjo je že vzletelo tudi iz Katarja.

Pomoč je sicer ponudilo tudi več drugih držav, med drugim Francija in ZDA, a so maroške oblasti sporočile, da pozorno ocenjujejo ponudbe, češ da bi bilo "pomanjkanje usklajevanja kontraproduktivno". V primeru potreb bodo v prihodnje morebiti sprejeli dodatne ponudbe, je sporočilo notranje ministrstvo.

V katastrofalnem potresu, ki je pozno v petek prizadel Maroko, je po zadnjih podatkih maroških oblasti umrlo več kot 2100 ljudi, pomoč jih potrebuje več kot 300.000. Potres je izbrisal celotne vasi v gorovju Atlas, hudo je bil prizadet tudi Marakeš.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija