V MOBILNO HIŠKO V AVTOKAMPU V FIESI NAMESTIL KAMERO: Gostja jo je opazila, posredovati je morala policija

Piran

Gostja, ki je prišla poleti na dopust v avtokamp Fiesa, je najela mobilno hiško in v njej opazila kamero, ki pa jo je pokrila z brisačo. Kmalu zatem se je pred hiško pojavil lastnik, ki se je z gostjo sprl, tako da je morala posredovati policija, poroča portal N1. Dogodek so na koprski policijski upravi potrdili. Snemanje v turističnih nastanitvah je prepovedano, a zadeva kljub temu ni prišla do sodišča. Ker se je o dogodku razvil pogovor v zaprti skupini na družbenem omrežju, lastnik hiške zdaj zahteva odškodnino.

Fotografija je simbolična.

Na koprski policijski upravi so za portal N1 potrdili, da je v začetku junija ženska prijavila, da je najela za dopust hiško v Fiesi, v kateri je v notranjosti opazila kamere. Eno je pokrila z brisačo, bila pa naj bi še najmanj ena. Ko je kamero pokrila, je tja prišel lastnik hiške in nanjo začel kričati. Policisti so na kraju ugotovili, da je kamera nameščena nad vrati in da je snemala zagrajeni del terase, v katerem naj bi bila kuhinja in dnevno-bivalni prostor s televizijo. Lastnik hiške je imel izobešeno tablo o videonadzoru.

Ker se je nedostojno vedel, so mu policisti zaradi kršitve javnega reda in miru izdali plačilni nalog. Postopkov zaradi nedovoljenega snemanja niso uvedli in to ravno zato, ker je bila tabla z opozorilom o snemanju nameščena. Za pregon lastnika se ni odločila niti gostja.

Kot poroča N1 pa lastnik hiške zdaj terja odškodninski zahtevek od gostje in sicer, zaradi njenih komentarjev v razpravi, ki se je odvila v zaprti skupini na družbenem omrežju. Blatila naj bi njegovo dobro ime in mu povzročila poslovno škodo, saj je mobilno hiško oddajal preko svojega podjetja.

V uradu informacijske pooblaščenke so za N1 povedali, da je obvestilo o videonadzoru brezpredmetno, saj je videonadzor v turističnih namestitvah že po zakonu prepovedan in gre za zelo hud poseg v zasebnost gosta. Interes lastnika namestitve, da zavaruje svoje premoženje, pa v nobenem primeru ne pretehta pravice posameznika do zasebnosti. To je storil že zakonodajalec in videonadzor v takih prostorih popolnoma prepovedal. Enako velja za zvočno snemanje.

Nezakonit videonadzor je lahko prekršek, lahko pa se obravnava tudi kot kaznivo dejanje na predlog oškodovanca, medtem ko policija sama po sebi tega postopka ni dolžna začeti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ratman |  18 .11. 2023 ob  15: 46
13
"saj je mobilno hiško oddajal preko svojega podjetja" v avtokampu Fiesa. Lepo, da nadzoruje "svojo zasebno lastnino" na javnem mestu.
Zgodba ima podoben okus kot plavajoče "hiške", ki zasedajo dragoceni prostor v Marini in jih "oddajajo preko svojih podjetij".