V MORJU NAJBOLJ UŽIVA POZIMI: Koprčanke Ksenije Pirih nizke temperature ne motijo (FOTO, VIDEO)

Koper

Zimski čas večina bolj povezuje s snegom in smučanjem kot z morskimi užitki. Vendar se najdejo tudi taki, ki jim je zimsko plavanje v posebno veselje. Čeprav so mimoidoči do ušes zaviti v bunde in kape, to Koprčanke Ksenije Pirih ne moti, da se ne bi mirno spustila v morje in zaplavala v smeri koprskega svetilnika. Kot pravi, plavanje v zimskih temperaturah poživlja telo in izjemno dobro vpliva na celotno počutje.

Foto: Mirella Baruca 

Ksenija Pirih se že tretje leto redno kopa v zimskih mesecih. Najnižja temperatura morja, v katerem je zaplavala, je bila 8,5 stopnje"Tudi pozimi je morje primerno za plavanje," je prepričana Pirihova, ki plava vsaj enkrat do dvakrat tedensko, z izjemo v dneh, ko dežuje ali piha burja.

Video: Mirella Baruca 

"Nekateri mislijo, da je morje pozimi premrzlo za plavanje, a temu ni tako, saj se v morju gibaš, si aktiven, plavaš. Poleg tega ni cilj to, da človek vztraja v vodi, ampak da je v morju toliko časa, kot mu je prijetno in mu ustreza," razloži. "Z leti sem se navadila na neko pravilo, da sem do obdobja, ko ima morje še 14 stopinj, v vodi približno 20 minut, potem pa z nižanjem temperature manj, januarja, ko so temperature morja pod deset stopinj, morda pet do deset minut."

Foto: Mirella Baruca 

Kot zanimivost razkrije, da se v mesecih, ko se temperatura morja spusti pod 10 stopinj, čuti vsaka stopinja. "Lahko razločim, ali ima morje deset stopinj ali manj, telo se navadi razlikovati vsako stopinjo, medtem ko pri višjih temperaturah občutki niso tako natančni."

Kako pa potem zdrži poletne morske temperature, saj so dnevi, ko morje doseže tudi 26 stopinj. "Poleti v morju plavam zaradi gibanja, pozimi pa iz užitka," z veseljem pove.

Foto: Mirella Baruca 

Na plaži pozimi pa ni edina; včasih je kar precej tistih, ki jih zimski čas ne odvrne od plavanja. "V Kopru nas je kar nekaj, ki plavamo celo leto, tudi pozimi, videvam tudi študente, ki so redni plavalci." 

Po besedah Pirihove zimsko plavanje zelo koristi zdravju. Kot pravi, se ji je izboljšalo celotno počutje. "Čutim več energije, ko pridem iz vode, prav čutim, kako se mi je poživila cirkulacija in celotno telo. Tudi koža je lepa, gladka." Zato vsem priporoča, da se odločijo za plavanje tudi pozimi.

Vendar ob tem opozarja: "Ne počnite tega naenkrat, ampak postopoma. Telo se mora privaditi. Tudi sama sem začela tako, da sem po poletju preprosto nadaljevala z plavanjem in se s tem postopoma privajala na nižanje temperature morja." 

Ksenija zimsko plavanje izvaja že tretje leto in je postalo njen hobi. "Morje imamo tako rekoč pred nosom, zato je nespametno, da hodimo drugam. Vse, kar rabimo za dobro počutje, je tukaj pred nami."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .02. 2024 ob  08: 58
11
Pridna!!!