V Moskvi po umoru izbruhnili rasni nemiri

V industrijskem predelu ruske prestolnice Moskva je v nedeljo prišlo do izgredov med več kot tisoč nacionalističnimi protestniki in policijo. Slednja je aretirala najmanj 308 ljudi. Proteste je vzpodbudil umor Rusa, ki naj bi ga domnevno zakrivil muslimanski priseljenec s Kavkaza, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nacionalistični protesti so sprva potekali mirno, nato pa so se kmalu razvili v krvave spopade s policijo. Pri tem so protestniki razbili več izložb v nakupovalnem središču in prevračali avtomobile.

Protestniki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pri tem vpili "Rusijo Rusom!" in druga nacionalistična gesla.

25-letnega Jegorja Žerbakova so umorili v noči na torek, ko je skupaj z dekletom zapuščal biljardnico. Po poročanju medijev so posnetki varnostnih kamer pokazali, da je bil morilec "neslovanskega videza s severnega Kavkaza", kar je nacionaliste pripeljalo do zaključka, da je bil morilec muslimanski delavski migrant.

Žerbakov naj bi se najprej stepel s kasnejšim domnevnih morilcem. Razlog za pretep naj bi bilo dejstvo, da je poznejši domnevni morilec užalil Žerbakovo dekle.