V NOVI GORICI PRENAVLJAJO DELPINOVO ULICO: Promet bo prilagojen drevesom (FOTO)

Goriška

Novogoriška občina se je pri temeljiti prenovi Delpinove ulice v Novi Gorici odločila, da ohrani glavnino dreves. Promet je tako speljan, da drevesa obide. Prostor je obenem zastavljen kot ulica mešanega prometa, kjer bodo imeli pešci prednost.

Delpinova ulica je trenutno še gradbišče, a so prvi orisi prenovljene ulice že vidni, so v sporočilu za javnost zapisali na Mestni občini Nova Gorica. Ob Hotelu Park na zahodnem delu ulice je prometna ureditev speljana tako, da obide drevo. V prihodnosti bo v tem delu tudi nekaj parkirnih mest. Po drugi strani bo vzhodni del ulice namenjen terasam lokalov. Te bodo po novem poenotene v podobi in urbani opremi. Prenovljena ulica bo omogočala tudi gibljivo postavitev teras in lokalov po ulici, skladno s potrebami.

Na občini s tem odpirajo možnost, da se ulica pretvori v živahno območje, na kateri bodo pešci imeli prednost. "Ko boste stopili ali se zapeljali po ulici, bo to popolnoma nova izkušnja v Novi Gorici," je poudaril novogoriški župan Klemen Miklavič.

Delpinova ulica je bila prva novogoriška nakupovalna ulica zgrajena v 50. letih prejšnjega stoletja. "Ko je pri sedanji prenovi ulice izvajalec odkopal vrhnje sloje, je naletel na nekoliko stihijsko postavljeno podzemno infrastrukturo, kar je prispevalo k podaljšanju del," so pojasnili. Menjava kanalizacijskih cevi je bila obenem zahtevnejša tudi zato, ker so na občini želeli ohraniti drevesa.

V prvi fazi urejanja ulice so uredili območje z mešanim prometom na delu med Erjavčevo ulico in uvozom na parkirišče za hotelom Park. Cestišče so dvignili na nivo površin za pešce, celotna širina ulice bo tako brez višinskih razlik med pločnikom, kolesarsko stezo in voziščem.

Sredinski pas ulice bo namenjen avtomobilskemu prometu. Na območju skupnega prometnega prostora bo hitrost omejena na 20 kilometrov na uro, na preostalem delu pa 30 kilometrov na uro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija