V PIRANU SO SE RAZPASLE PODGANE: Ne izplakujte hrane v kanalizacijo in pospravite odpadke

Piran

Pirančani opažajo povečano prisotnost podgan in miši v nekaterih predelih mesta. To so nam potrdili tudi v Okolju Piran, ki pravkar izvaja deratizacijo javnega kanalizacijskega omrežja v sodelovanju s pooblaščenim zunanjim izvajalcem. Ti glodavci se sicer najpogosteje pojavljajo v strnjenih naseljih tam, kjer je hrana in neurejeno ravnanje z odpadki, pa tudi v zapuščenih objektih in v kanalizacijskem omrežju.

Kot pojasnjujejo v Okolju Piran, so zaznali povečanje populacije glodavcev "v bližini ekoloških otokov, zapuščenih stavb ter v središču starega mestnega jedra Pirana".  Pravkar v piranski občini poteka prva letošnja redna deratizacija javnega kanalizacijskega omrežja z namestitvijo deratizacijske vabe za glodavce.

Pri tem svetujejo občanom, da ostankov živil ne izplakujejo v kanalizacijske odtoke, kot tudi, naj skrbijo za urejenost doma in okolice, odpadke pa odlagajo odgovorno in v za to namenjene zabojnike. "Splošna urejenost, pravilno zbiranje odpadkov in primerna higiena zbirnih mest za odpadke, prenehanje zlivanja odpadkov in hrane v straniščne školjke ter preprečevanje divjih odlagališč lahko največ prispevajo k zmanjševanju števila podgan in zdravju našega okolja," poudarjajo.

Medtem v občini Izola problema z namnožitvijo škodljivih glodalcev nimajo. V Komunali Izola so nam zatrdili, da trenutno ne zaznavajo povečane pojavnosti glodavcev na območjih, kjer poteka javna kanalizacija. K temu je po njihovem mnenju pripomoglo tudi dejstvo, da je bila redna deratizacija javnega kanalizacijskega sistema v občini nazadnje izvedena v obdobju od 27. 2. 2023 do 1. 3. 2023.

Tudi v Izoli opažajo, da so posebej problematična tista področja, kjer imajo glodavci na razpolago hrano. Tako se v javni kanalizaciji nalagajo ostanki hrane, ki jih iz gospodinjstva uporabniki izplakujejo v kuhinjske odtoke ali straniščne školjke, tam pa so glodavcem enostavno dostopni. Občane opozarjajo na odgovorno ravnanje in odlaganje ostankov hrane, olj in drugih odpadkov v zabojnike za ločeno zbiranje bioloških odpadkov

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SonjaK |  15 .04. 2023 ob  11: 11
Od decembra jih skače kar nekaj okrog Tartinijevem trga. Res pa je da jih pred 9. uro ni, po 13. pa jih tudi ni na spregled.
Ratman |  15 .04. 2023 ob  08: 20
Lahko bi zaposlili par mestnih steriliziranih mačk, za katere bi skrbelo mesto? Zavetišča so polna zapuščenih mačk, Piran pa poln razpuščenih podgan...
Pesceserra |  14 .04. 2023 ob  23: 21
Na tartinijevem trgu 2 jih je največ.....
Martin Kacur |  14 .04. 2023 ob  16: 09
Tudi med tednom ali samo čez vikend?