V PORTOROŽU O DRUGEM TIRU: Ponovno opozorila o nujnosti čimprejšnje izgradnje

Piran

V Portorožu danes poteka strokovno srečanje o novi železniški povezavi Divača–Koper kot graditeljskem izzivu. Govorci so izpostavili pomen projekta izgradnje drugega tira, ki predstavlja največji infrastrukturni projekt pri nas po izgradnji avtocestnega križa, spet pa je bilo slišati opozorila o nujnosti čimprejšnjega dokončanja projekta.

Gradnja nove železniške proge do Kopra je ključnega pomena tako za primorsko kot za slovensko logistiko, saj bi se brez nje razvoj najmanj ustavil, je ob začetku srečanja, ki ga pripravlja Društvo za ceste Primorske v sodelovanju z DRC - Združenjem za promet in prometno infrastrukturo Slovenije in DRC družbo za raziskave v cestni in prometni stroki Slovenije, poudaril direktor 2TDK Marko Brezigar.

Različne študije so pokazale, da bi se v primeru neizgradnje dodatnega tira mednarodni tovorni promet preusmeril na ceste in druga pristanišča, kar bi se negativno odrazilo tudi na slovenskem BDP. Trenutno stanje na železnicah je po Brezigarjevih besedah primerljivo s tistim na cestah pred nekaj desetletji, drugi tir pa bi prispeval k hitrejšemu in bolj učinkovitemu prevoz blaga v in iz Luke Koper, obenem pa bi tudi izboljšal potniški promet.

Marko Brezigar na strokovnem srečanju v Portorožu.

Brezigar je bil ob tem kritičen tudi do stanja železniške infrastrukture. Če so okoli nas že zgrajene ali se vsaj že gradijo hitre železniške povezave, v Sloveniji večina prog ne dosega osnovnih pogojev, kot sta višja omogočena maksimalna hitrost in osna obremenitev, za uvrstitev v evropske prometne koridorje. Tako bo železniško infrastrukturo treba temeljito prenoviti, ponekod pa zgraditi na novo, je še ocenil.

Svetovalec uprave Luke Koper za področje multimodalnosti Andrej Cah je predstavil zgodovinski razvoj koprskega pristanišča in gradnje obstoječe železniške povezave. Ob tem je opozoril, da Luka pozitivno izstopa pri deležu pretovora prepeljanega prek železnice, a da že zdaj prihaja do zasičenosti obstoječe proge, ki je na meji prepustnosti.

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec je izpostavil pomen intermodalnosti in prestavljanja tovornega prometa iz cest na železnice, kar poudarjajo tako nacionalne kot evropske resolucije. Po njegovem je čimprejšnja izgradnja drugega tira nujna tudi z vidika onesnaževanja, saj cestni promet predstavlja največji posamezni vir onesnaževanja v prometu.

Direktor SŽ - projektivnega podjetja Ljubljana Edmund Škerbec pa je spomnil, da se je že v 90. letih pokazala potreba po povečanju zmogljivosti obstoječe enotirne proge. Pri tem je bila glavna ugotovitev tedanjih študij, da zaradi ovir v prometu ni možnosti za gradnjo vzporednega tira, zato pa je dolgoročno potrebno zgraditi drugi tir na povsem novi trasi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  03 .10. 2019 ob  12: 49
-1
Slovenci imamo dosti gozdov in pasnikov treba se je dogovarjat za odkup.
Dvomim da bi Kitajci bli kaj boljsi ce bi gradili zeleznico....recimo po nasi istri.
Istriano |  03 .10. 2019 ob  12: 24
Govorijo in govorijo oni, Kitajci bi že zdavnaj zgradili drugi tir.