V PORTOROŽU ZA PREPREČEVANJE SAMOMORA: Deljenje izkušenj in povezovanje za lokalno skupnost

Piran

V Portorožu bo danes dogodek z naslovom Dan povezovanja - za ljudi z izkušnjo samomorilnega vedenja, bližnje in žalujoče. S tem se bo sklenil 32. kongres Svetovne zveze za preprečevanje samomora, na katerem je od torka sodelovalo več kot 800 udeležencev iz 80 držav. Današnji dogodek je namenjen širši javnosti in prenosu dognanj v prakso.

Na kongresu, ki sta ga organizirala Univerza na Primorskem in njen Inštitut Andrej Marušič, so si od torka do petka izkušnje in znanja izmenjevali strokovnjaki. Dan povezovanja pa je namenjen lokalni skupnosti, saj je prenos dognanj v prakso tisti, ki lahko pomaga pri preprečevanju samomora, primerih žalovanja, pomoči bližnjim in vsem prizadetim, so pojasnili organizatorji.

Poudarili so, da bodo vsi udeleženci dogodka imeli priložnost biti slišani in videni, saj je ravno to pogosto potreba oseb v stiski in njihovih bližnjih, pa tudi oseb, ki so se s stisko soočale v preteklosti. Udeleženci bodo imeli možnost deljenja svojih izkušenj in povezovanja s posamezniki, s katerimi si delijo podobne zgodbe.

Prisluhnili bodo lahko predavanju Vite Poštuvan in spremljali dve okrogli mizi. Prva je naslovljena Žalovanje po samomoru in podpora žalovanju, druga pa Potrebe posameznikov v stiski in učinkovito naslavljanje le teh. Pripravili so tudi "živo knjižnico". Namesto knjig so v njej žive osebe, ki želijo deliti svoje življenjske zgodbe, povezane z duševnim zdravjem. Poleg tega bodo lahko udeleženci spoznali, kakšni viri pomoči so jim na voljo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  23 .09. 2023 ob  11: 34
-2
MISEL DNEVA

Ali smo Slovenci in Slovenke nagnjeni k samomoru? Rekla bi, da je to mit, ki je nastal v osemdesetih letih. Takrat se je pojavil tudi izraz samomorilski karakter ljudi. Zdaj se tovrstnim in podobnim izrazom skušamo ogniti
dr. Vita Poštuvan, Oddelek za psihologijo Univerze na Primorskem
Sobota, 23 september 2023
Primorske novice