V požaru v tekstilni tovarni umrlo sedem delavcev

Kronika

V požaru v tekstilni tovarni v mestu Prato blizu Firenc je konec tedna umrlo sedem ljudi, trije pa so bili huje ranjeni. Vse žrtve so Kitajci, ki so bili v Italiji nezakonito.

Zakaj je izbruhnil požar, še ni jasno, preiskovalci pa kot možna vzroka omenjajo cigaretni ogorek ali napako v delovanju peči. Ker je bilo v prostoru precej vnetljivega blaga, se je požar hitro razširil.

Streha poslopja, v katerem je bila poleg delavnice tudi spalnica za delavce, se je v požaru porušila, delavci pa so verjetno umrli v spanju.

V mestu Prato je več podobnih tekstilnih tovarn, v katerih v suženjskih pogojih dela na tisoče Kitajcev. Tudi njihovi lastniki so večinoma Kitajci.

V kraju z okoli 200.000 prebivalci po uradnih podatkih živi 7000 Kitajcev, po neuradnih podatkih pa naj bi v tekstilnih tovarnah v mestu in okolici delalo kar 43.000 nezakonitih priseljencev iz Kitajske.

Predsednik dežele Toskana Enrico Rossi je pristojne organe pozval, naj vendarle začnejo ukrepati proti delu na črno in suženjskem delu v tekstilni in usnjarski industriji.

Deli novico: