V PRIČAKOVANJU 53. BARCOLANE: Kdaj bo potekala?

Trst

Letošnja Barcolana, najbolj množično jadralno tekmovanje s skupinskim startom na svetu, bo 10. oktobra v Tržaškem zalivu. Lani 52. izvedbe na morju pred Trstom zaradi izredno slabe vremenske napovedi ni bilo, predlani pa je zmagala slovenska jadrnica Way of Life, na kateri je bil glavni krmar slovenski olimpijec Gašpar Vinčec.

Dogajanje okrog lanske Barcolane je bilo že pred odpovedjo zaradi pandemije zelo okrnjeno, saj je bilo na kopnem zelo malo dogajanja glede na prejšnja leta, tudi tradicionalnih stojnic na tržaških ulicah ni bilo. Omejeno je bilo število posadk, a se jih je kljub temu prijavilo 1424, rekordnih 2689 so našteli ob jubilejni 50. izvedbi pred dvema letoma.

Prijave za letos potekajo le elektronsko do 30. septembra, tokratna izvedba jadralskega praznika pa bo nosila zaporedno številko 53. Vrača se v podobnem obsegu kot pred izbruhom pandemije, v Sešljanskem zalivu bo v začetku oktobra tudi regata velikih jadrnic ter regata za najmlajše v razredu optimist.

Pripravili bodo tudi jadralno regato Go to Barcolana from Slovenija oziroma Na Barcolano iz Slovenije. Start slovenskega dela tekmovanja bo v Portorožu v soboto, 9. oktobra. Končala se bo v Trstu, kjer se bodo naslednji dan jadrnice udeležile osrednjega dogodka.

Športni direktor Barcolane Dejan Bassi je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da si želijo, da bi v prihodnosti presegli rekordnih 182 slovenskih bark na nedeljskem startu. Dodal je, da udeleženci ne potrebujejo PCT-potrdil, jih bodo pa, kot velevajo pravila v Italiji, potrebovali na kopnem ob obisku stojnic ali restavracij.

Slovenski del Barcolane so prvič pripravili leta 2015 s petimi jadrnicami. V naslednjih letih je udeležba rasla do 42 posadk v cilju vse do lani, ko je bila tudi slovenska regata odpovedana.

"Tokrat bomo začeli ob 10. uri v soboto, v Tržaškem pristanišču bo cilj v bližini valobranov, da se izognemo gneči na pomolu. Boja bo pri Debelem rtiču, kjer bodo lahko ostale lažje jadrnice v primeru šibkega vetra. Tudi za to regato se je treba prijaviti, vendar lahko nastopijo le tiste barke, ki bodo sodelovale tudi na Barcolani," je pojasnil predsednik tržaškega pomorskega kluba Sirena Igor Filipčič.

Ivan Petelin, predsednik Združenja športnih društev v Italiji, je izpostavil pomen letošnjega dogodka. "Že več kot leto dni nam primanjkuje druženja, ki jih prinašajo ta in podobni športni in drugi dogodki, Barcolana je izjemno velik dogodek ne le za Trst, Italijo in Slovenijo ampak tudi v svetovnem merilu."

Organizator Barcolane je jadralni klub Societa Velica di Barcola e Grignano. Gre za klub iz zdaj priobalne predmestne četrti v Trstu, nekdaj ribiške vasi Barkovlje (italijansko Barcola), v kateri so večinsko živeli Slovenci, in ki je tudi dala ime regati Barcolana oziroma Barkovljanka.

Letos so organizatorji pripravili tudi knjigo v angleškem jeziku o zgodovini tega dogodka, ki nosi naslov Največja jadralna regata na svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija