V PROJEKT BODO VLOŽILI 200.000 EVROV: Soške elektrarne bodo v prostorih hidroelektrarne uredile muzej

Slovenija

Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) bodo v prostorih hidroelektrarne v Doblarju do marca prihodnje leto uredile muzej tehniške dediščine in stalno razstavo o obnovljivih virih energije. V Zavodu GO!2025 projekt ocenjujejo kot pomemben prispevek umetniško zasnovanemu programu EPK, ki sicer na več načinov vključuje tudi Sočo.

SENG bo za ureditev prostorov in razstave prispeval 200.000 evrov, je na današnji predstavitvi projekta na Doblarju povedal generalni direktor Mitja Gorjan. Lokacija bodočega muzejskega prostora oziroma krožne poti je edinstvena, saj bo speljana po prostorih hidrocentrale Doblar in se bo tako vklapljala v vsakdan tamkaj zaposlenih.

"V prvi fazi bomo uredili prostore za prikazovanje in samo razstavo, v drugi fazi pa bomo na zunanjem delu umaknili stikališče in uredili parkirišče," je povedal Gorjan.

Umik stikališča je projekt, ki ga SENG vodi vzporedno, vendar ni del danes predstavljenega projekta, je še dejal Gorjan. Trenutno poteka javno naročilo, novo stikališče pa naj bi začelo obratovati v približno dveh letih.

S projektom želijo ljudem približati enkratno tehniško in arhitekturno dediščino Soških elektrarn, hkrati pa prikazati enega od načinov pridobivanja elektrike v današnjem času, je še povedal Gorjan. Hidrocentrale na Soči je namreč tik pred 2. svetovno vojno zgradila tedanja italijanska oblast in so pomenile višek tedanjega inženirskega znanja, posebej nadzorni prostori v Doblarju pa so pomembni tudi z arhitekturnega gledišča.

Umetniška svetovalka GO!2025 Neda Rusjan Bric ocenjuje, da gre pri tem projektu za pomembno dopolnitev bolj umetniško zasnovanemu projektu ISOlabs Marka Peljhana, v okviru katerega bodo na temo Soče ob celotnem njenem toku ustvarjali povabljeni umetniki, ter drugim posameznim umetniškim stvaritvam, ki bodo tematizirale reko.

"Projekt je pomemben tudi zato, da lahko sploh vstopimo v to veličastno stavbo, ki je za javnost načeloma zaprta," je povedala Rusjan Bric. Dodala je še, da so prvotne elektrarne na Soči kot zamisel in izvedba tedanje italijanske oblasti in kot take zanjo pomembne tudi danes.

Povezovanje z gospodarstvom je tudi sicer pomemben del programa evropske prestolnice kulture, vendar večinoma poteka z manjšimi subjekti in ne tako velikimi, kot je SENG, še pravi Rusjan Bric.

Evropska prestolnica kulture s SENG deli številne vrednote, kot so trajnost, skrb za razvoj lokalnega okolja in ohranjanje tehniške in naravne dediščine, je povedala v. d. direktorice zavoda GO!2025 Mija Lorbek. Od projekta pričakujejo predvsem zgledno predstavitev zgodovine in prihodnosti tega prostora skozi tehniško dediščino, v končni fazi pa eno od vstopnih turističnih točk za to regijo.

"Zelo nas veseli, da so v SENG družbeno odgovorni, da se zavedajo, kakšen tehnološki in arhitekturni biser so hidroelektrarne in da so jo pripravljeni odpreti za javnost. Kot občina bomo to podprli, uredili bomo parkirišča, počivališča in igrišča, da bi vse to postala zanimiva turistična točka," pa pa je ob predstavitvi projekta povedal kanalski župan Miha Stegel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija