V REKI ZASIDRANA SKRIVNOSTNA LADJA: Nekdo kupuje nafto na skrivaj?

Svet

Nenavadna zgodba prihaja od naših južnih sosedov, kamor je 4. maja priplul tanker z nafto. Tovor bi moral po poročanju hrvaških medijev izkrcati v naftni družbi Janaf, po opozorilih ameriške organizacije in lobistične skupine UANI pa je ladja odplula nazaj v Jonsko morje. A v nedeljo se je tanker zopet namenil proti Jadranu, piše časnik Večernji list. Komu je namenjena nafta, ne želi odgovoriti nihče.

Kot poročajo mediji, je tanker ARC 1, ki pluje pod panamsko zastavo, postal nezaželen, ko so odkrili, da najverjetneje prevaža iransko nafto. EU sicer ni uvedla embarga na iransko nafto, a ta ni zaželena zaradi ameriških sankcij.

Tanker je bil v sredo zasidran med Omišljem in Reko, njegova usoda pa je nejasna, piše Večernji list.

Iz družbe Janaf so v ponedeljek sporočili, da jim prihod ladje ni bil najavljen, iz reškega pristanišča, kjer je ladja zdaj zasidrana, pa na poizvedbe časnika niso hoteli odgovoriti.

Organizacija UANI (Združeni proti jedrskemu Iranu) je spremljala potovanje ladje. Tanker je sprva do Omišlja priplul iz Singapurja, se nato vrnil do Jonskega morja, tam ostala dan in pol ter se nato spet vrnil v Jadransko morje, do Reke.

Prav tako nobenih odgovorov ni dala slovenska agencija Capris oziroma njena reška podružnica, ki vodi dokumente ladje. Capris ni hotel imenovati ne kupca nafte ne končnega cilja. Ugiba se, da bi to lahko bili Madžarska ali Srbija, še piše omenjeni časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija