V RIMU RAZBURJA BOŽIČNO DREVO: Ne energetska kriza, najbolj pomembna je estetika (FOTO)

Svet

Letošnje božično drevo je v Rimu povzročilo precej razburjenja. Drevo na trgu Piazza Venezia je tarča kritik, ker ga obkrožata velika in po mnenju nekaterih neestetska panela s sončnimi celicami, ki naj bi napajale lučke, poročajo italijanski mediji. Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Vittorio Sgarbi je napovedal odstranitev panelov.

Božično drevo v Rimu

Državni sekretar vztraja, da je za namestitev sončnih celic v mestnem središču nujno dovoljenje pristojnih za varstvo kulturne dediščine. "Ne razumem, zakaj za štiri okraske potrebujemo sončne celice," je bil kritičen strokovnjak za umetnost.

Rimski župan Roberto Gualtieri je v odzivu dejal, da je mestna uprava zaradi energetske krize dovolila začasno postavitev panelov. Dodal je, da so želeli biti za zgled v času visokih cen elektrike.

Božično drevo v Vatikanu

Spori glede božičnega drevesa so sicer v Rimu že del tradicije. Pred petimi leti so bile tako mestne oblasti tarča ostrih kritik zaradi božičnega drevesa s skoraj golimi vejami, ki se ga je v javnosti prijel vzdevek spelacchio (pleško), številne pa je spominjal na ščetko za stranišče.

Težave z božičnim drevesom so letos imeli tudi v Vatikanu. Bele jelke iz občine Rosello v Abrucih, ki so jo izbrali že pred meseci, niso smeli posekati, ker je rasla v zaščitenem parku. Drevo so nato dobili iz drevesnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija