V SRBIJI IZGINILA 2-LETNA DEKLICA: Prvič aktivirali sistem 'Najdi me', ki z sms-om obvesti občane o pogrešanem otroku (FOTO, VIDEO)

Kronika

Sinoči so v Srbiji prvič aktivirali sistem z imenom 'ambert alert' oziroma 'Najdi me', ki javnost hitro obvesti o izginotju otroka. "2-letna Danka Ilić je izginila ob 13.45 v Boru. Visoka je 85 cm, oblečena je v jakno barve oljke in obuta v vijolične copate," se je glasilo sms sporočilo, ki so ga prejeli občani. Radio televizija Srbije (RTS) je prekinila program in izdala obvestilo, ki so ga dvakrat ponovili v razmaku desetih minut.

Danes se v Banjskem polju, ki velja za mirno naselje, nadaljuje iskanje 2-letne deklice. Občani so pretreseni, saj se je kaj takega pripetilo prvič, poročajo srbski mediji. Prvi dan je deklico iskalo okoli 350 ljudi, danes so prišle še nove okrepitve. Njena mama je za medije povedala, da je njena hči izginila, ko se je za trenutek posvetila drugemu otroku. "Obrnila sem se, da bi dala vodo drugemu otroku, in ko sem znova pogledala, je ni bilo več," je dejala.

Policija in druge službe so zaskrbljene zaradi vremenskih razmer oziroma nizkih temperatur in padavin. Poleg tega je na območju v vzhodni Srbiji, kjer je izginila dveletna deklica, veliko potokov in gozdov, je povedal župan Bora Aleksandar Milikić.

Glede jezera, ki se ga ves čas iskanja omenja, so sporočili, da se nahaja daleč od naselja, da so v njem vrtinci in da je bil gozd med iskanjem do danes pregledan 15-krat. Pa tudi gozd, ki se nahaja v neposredni bližini, naj bi bil posekan za drva, ostala naj bi le mlada in tanka drevesa.

OPSEŽNA POTRAGA OD JUTROS U BORU Potraga za malom Dankom Ilić (2) iz Bora i dalje je u toku, angažovane su sve...

Objavil/a 192.rs dne Torek, 26. marec 2024

Deklica je izginila včeraj okoli 13.00 v primestnem naselju Banjsko polje, blizu srbskega mesta Bor. Iskalna akcija je trajala vso noč. Deklica še ne zna govoriti. Iskalni akciji so se pridružili policija, gasilci in potapljači, družinski prijatelji in veliko občanov. Teren v obsegu šest do sedem kilometrov je bil večkrat pregledan. Na pomoč je prišel tudi helikopter in vodniki službenih psov, teren pregledujejo z dronom.

Deklica naj bi bila pred izginotjem opažena pred vrati ene od sosednjih hiš njenega doma, po neuradnih podatkih naj bi jo v bližini gozda, ki se nahaja v neposredni bližini, prav tako nekdo opazil.

Po sprožitvi sistema 'amber alert' ali 'Najdi me' morajo mediji obveščati javnost o izginotju otroka z najmanj 20-sekundnimi obvestili. Prvih osem ur od izginotja javnost obveščajo na vsake pol ure, po osmih urah pa na vsako uro. Obvestila objavljajo televizijske in radijske postaje, o izginotju otroka pa javnost obveščajo tudi prek spleta, SMS-sporočil, zaslonov na bankomatih, napisov na avtocestah, letališčih, avtobusnih in železniških postajah in podobno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija