V ZAGREBU STRMOGLAVIL NEZNAN OBJEKT: Glasen tresk, eksplozija, nastala velika luknja (FOTO, VIDEO)

Kronika

V Zagrebu je v četrtek malo po 23. uri zvečer na zemljo padel velik predmet, ki je povzročil glasen tresk in za seboj pustil ogromno luknjo. Hrvaška policija je za hrvaške medije sredi noči potrdila nesrečo in sporočila, da so našli dve padali.

Predmet je padel v zahodnem delu mesta, na območju Jaruna in v bližini študentskega doma Stjepan Radić ter je glede na ogromen pok očitno eksplodiral.

"Zagrebška policijska uprava je po 23. uri prejela več prijav prebivalcev, da so na širšem območju Jaruna čutili detonacijo, ki je sledila padcu objekta iz zraka. Na kraj dogodka smo takoj napotili policijske patrulje, ki so na zeleni površini na naslovu Jarunska bb našle krater, v širši coni pa dve padali, ki so ju prav tako prijavili prebivalci," so sporočili s policije.

View this post on Instagram

A post shared by Jutarnji.hr (@jutarnji.hr)

Policisti so zavarovali ožje in širše območje kraja dogajanja. Poškodovanih po dosedanjih informacijah ni, je pa padec predmeta poškodoval nekaj vozil. "Na terenu so tudi policijske ekipe, ki so usposobljene za takšne primere in v tem trenutku ni razloga za zaskrbljenost prebivalcev," so še sporočili s policije.

Kaj je padlo na zemljo, uradno še ni potrjeno. Strokovnjak za vojno letalstvo in urednik portala The War Zone Tyler Rogoway pa trdi, da gre za izvidniški dron. 

Prav tako ni znano, ali je bilo letalo vodeno ali se je tam znašlo pomotoma, niti kako dolgo bo trajala preiskava.

Rogoway je podrobno preučil fotografije ostankov letala iz Zagreba in ugotovil, da gre skoraj zagotovo za dron. Meni, da je na Hrvaško prispel iz Ukrajine, potem ko se je pokvaril.

"Trdno verjamemo, da gre za izvidniško brezpilotno letalo, ki je videti kot raketa. Moralo se je resno pokvariti, leteti po vsej Madžarski in nazadnje strmoglaviti v Zagrebu. Pred kratkim je bilo objavljeno, da je Ukrajina dala v obratovanje drone iz sovjetske dobe in kolikor vem, Ukrajinci edini na svetu uporabljajo dron Tu-141," je za The Drive zapisal strokovnjak.

Rogoway je tudi pojasnil, kako je prišel do tega sklepa. "Eno krilo je ostalo nedotaknjeno, kar nam je omogočilo primerjavo fotografij. Seveda je precej alarmantno, da je vesoljsko plovilo letelo tako daleč, a kar se tiče tovrstnih dronov, to ni prvič, niti v tej vojni. Prvi dan je strmoglavil v Ukrajini," je dodal.

Pojasnil je tudi, kakšno je vesoljsko plovilo Tu-141.

"Precej fascinanten kos iz sovjetske dobe. Toda Ukrajinci so ga izboljšali med ruskim osvajanjem Krima leta 2014. Realno gledano je to letalo bolj križarska raketa kot tradicionalen dron. Izstreli se s priklopnika, ima vnaprej določeno pot in se uporablja za zbiranje obveščevalnih podatkov in snemanje," je zapisal ta strokovnjak.

Po neuradnih informacijah je na kraterju videti rdečo zvezdo in črke v ruski cirilici, še poroča dnevnik.hr.

"Hvala bogu, da sem živa"

Ena študentka je na družbenih omrežjih zapisala, da se je eksplozija zgodila približno dva metra od nje. "Ne vem, kaj se je zgodilo, a počilo je dva metra od mene. Hvala bogu, da sem živa," je dodala študentka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija