V ŽIVO IZ PIRANA IN IZOLE: Spremljamo izide drugega kroga (VIDEO)

Slovenija

Ob 19. uri se je po Sloveniji zaprlo 928 volišč, na katerih je lahko nekaj manj kot pol milijona volivcev v današnjem drugem krogu lokalnih volitev izbiralo nove župane. Prvi delni neuradni izidi drugega kroga bodo na voljo okoli 19.30, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah. Na Regionalu spremljamo dogajanje v volilnih štabih v Izoli in Piranu.

Izidi današnjega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnili še z izidom glasovanja po pošti, občinske volilne komisije pa bodo poročila o izidu volitev pripravile do 10. decembra.

Do 16. ure je bila najvišja udeležba v občini Veržej (57,16 odstotka), najnižja pa v občini Jesenice (16,38 odstotka). V Mariboru je dosegla 23,99 odstotka, v Kranju 17,50 odstotka, v Celju 26,75 odstotka, v Novi Gorici 20,02 odstotka, v Krškem 26,84 odstotka in v Murski Soboti 27,30 odstotka. V občini Izola je bila volilna udeležba do 16. ure 19,60 odstotna, medtem ko je bila v občini Piran 23,99 odstotna

Prenos v živo: Drugi krog lokalnih volitev iz Pirana in Izole

Prenos v živo: Drugi krog lokalnih volitev iz Pirana in Izole

Posted by Regional on Sunday, December 4, 2022

V prvem krogu lokalnih volitev, ki so 20. novembra potekale v 212 občinah po državi, je bila volilna udeležba do 16. ure 32,71-odstotna. Na lokalnih volitvah 2018 je bila udeležba do 16. ure še nekoliko višja, in sicer v obeh krogih, v drugem krogu je bila do 16. ure 34,91-odstotna, v prvem krogu pa 36,81-odstotna.

Volivci danes volijo župane v 47 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni prejel večine glasov. Na lokalnih volitvah leta 2018 je drugi krog županskih volitev medtem potekal v 56 občinah. V nekaterih občinah sta se letos v drugi krog uvrstila ista kandidata kot pred štirimi leti, denimo v Mariboru, Brežicah, Moravčah.

Po Sloveniji bo od 7. do 19. ure odprtih 928 volišč. Glasuje lahko 490.639 volilnih upravičencev. Prvi delni neuradni izidi drugega kroga bodo na voljo okoli 19.30, ko jih bodo občinske volilne komisije vnesle v informacijski sistem Državne volilne komisije, so še navedli na ministrstvu.

Do 15. ure skupno 36 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 15. ure prejela 36 obvestil o domnevnih kršitvah. Od tega Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava devet zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Največ obvestil se sicer nanaša na zadevo v obravnavi na inšpektoratu, povezano z domnevnimi kršitvami volilnega molka z deljenjem letakov oziroma propagandnega materiala v hišne predalčnike na območju Maribora. V ostalih zadevah gre v petih primerih za sporne objave na družbenih omrežjih, v dveh primerih za pošiljanje sporočil SMS, v enem primeru pa za sporno vsebino, objavljeno v spletnem mediju.

Volilni molk bo trajal do zaprtja volišč oz. do 19. ure. V tem času je prepovedano kakršnokoli nagovarjanje volivcev. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija