V ZNAMENJU DVEH REKORDOV: Evropski parlament bo prihodnji teden zasedal zadnjič v tem mandatu

Svet

Evropski parlament se bo prihodnji teden v Strasbourgu sešel zadnjič pred junijskimi evropskimi volitvami. Evropski poslanci bodo potrjevali kar 89 zakonodajnih aktov, razpravljali o razmerah na Bližnjem vzhodu in izraelskih napadih na Gazo ter obeležili 20. obletnico največje širitve EU doslej, del katere je bila tudi Slovenija.

Preden se bo v državah članicah tudi uradno začela volilna kampanja za junijske evropske volitve, bodo evropski poslanci prihodnji teden odločali o rekordnem številu zakonodajnih aktov. Zadnje zasedanje v tem mandatu bo v znamenju še enega rekorda, saj ga bo v alzaški prestolnici spremljalo skoraj 600 novinarjev, napovedujejo v parlamentu.

Eden od vrhuncev parlamentarnega tedna v Strasbourgu bo razprava, s katero bodo v sredo obeležili 20. obletnico širitve EU z deseterico držav. Slavnostne seje se bodo udeležili predsednici Evropskega parlamenta in komisije, Roberta Metsola in Ursula von der Leyen, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox in nekdanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi.

Evropski parlament je na slovesnost povabil nekdanje voditelje članic, ki so pred 20 leti v Atenah podpisali pristopno pogodbo. Iz Slovenije se bo slovesnosti udeležil nekdanji premier Anton Rop, ki je pogodbo podpisal skupaj s takratnima predsednikom Janezom Drnovškom in zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom.

Poleg razprave in odločanja o številnih zakonodajnih aktih je na obsežnem dnevnem redu zasedanja v torek razprava o sklepih zadnjih zasedanj voditeljev EU, ki vključujejo tudi okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

V torek bodo evropski poslanci razpravljali o izraelskih napadih na Gazo in odzivu EU na veliko število palestinskih žrtev, v sredo pa o zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu po napadu Izraela na iransko veleposlaništvo v Damasku in povračilnem napadu Irana na Izrael. Po pričakovanjih naj bi poslanci izpostavili potrebo po deeskalaciji.

Med zakonodajnimi akti bo Evropski parlament med drugim odločal o poenostavitvi kmetijske politike za razbremenitev kmetov, novih fiskalnih pravilih, pravicah platformnih delavcev, o spodbujanju tehnologij z neto ničelnimi izpusti, novih genomskih tehnikah, embalaži in odpadni embalaži, skrbnem pregledu v podjetjih ter o kakovosti zraka.

Poleg tega bodo poslanci razpravljali in glasovali o aktih o boju proti nasilju nad ženskami in vzpostavitvi evropske kartice ugodnosti za invalide.

Potem ko se bo v četrtek končalo zasedanje, se bo Evropski parlament naslednjič sešel že v novem sklicu sredi julija, prav tako v Strasbourgu.

Novo sestavo Evropskega parlamenta bo približno 370 milijonov evropskih volivcev izvolilo med 6. in 9. junijem. V Sloveniji bodo volitve potekale v nedeljo, 9. junija.

V sedanji sestavi parlamenta je poslancev 705, v novem mandatu pa jih bo 720, saj bo imelo 12 držav po en ali dva dodatna sedeža. Med njimi je Slovenija, ki je imela doslej osem evropskih poslancev, po novem pa jih bo devet.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .04. 2024 ob  15: 33
-2
Jim bo tudi takoj pretekel mandat ali bodo vlekli plačo do formiranja novega ?