VABILO NA DELAVNICO: Izobrazite se o boleznih limfnega sistema

Izola

6. marca obeležujemo Svetovni dan limfedema, ki predstavlja vsakoletno tradicionalni dan namenjen ozaveščanju in izobraževanju o boleznih limfnega sistema.

Foto: asist. dr. Marina Dobnik (prof. šp. vzg., limfterapevtka, predavateljica na UP FVZ) med delavnico samopovijanja (arhiv Marine Dobnik).

Limfni sistem v našem telesu je odvodni sistem omrežja limfnih žil in na njih ležečih bezgavk. Ima pomembno prečiščevalno nalogo, saj iz tkiva odstranjuje odvečne/odpadne snovi in tekočino. Poleg tega je odgovoren za imunske odzive telesa (po njem prehajajo škodljive snovi v bezgavke in protitelesa iz bezgavk v tkiva) in vzdrževanje nivoja tekočine v telesu (prečiščeno tekočino vrača nazaj v kri). Kadar limfni sistem zaradi različnih vzrokov ne deluje normalno, tekočina in odpadni/metabolni produkti zastajajo v tkivu.

To lahko vodi do nastanka otekline oziroma edema. Govorimo o limfostatičnem edemu – limfedemu. Vzroki za zmanjšano delovanje limfnega sistema in posledično za nastanek limfedema so lahko prirojene nepravilnosti v razvoju limfnega sistema, včasih so vzroki povezani z nekaterimi drugimi obolenji, zlasti pogosti pa so pri bolnikih po zdravljenju rakavih obolenj.

Zastajanje beljakovinsko bogate medcelične tekočine v tkivu, se kaže kot otekanje, ki se lahko pojavi na roki ali na nogi, lahko tudi na glavi, vratu ali delu trupa. Limfedem, ki sicer predstavlja kronično, napredujoče obolenje, se lahko zmanjša ali celo odpravi s pravočasno, pravilno izbrano in strokovno izvedeno terapijo. V kolikor pa se ne zdravi pravilno in pravočasno, lahko privede do resnih zapletov, stanje postane težko obvladljivo, kar lahko vpliva tudi na slabšo kakovost življenja bolnika.

V znak podpore vsem bolnikom z limfedemom, Slovensko strokovno združenje za limfedem – SSZL na ta dan za bolnike z limfedemom organizira brezplačno predavanje in praktično delavnico z naslovom "Limfedem in trening samopovijanja".

Dogodek bo potekal v nedeljo, 6. marca 2022, ob 9.30 uri, v pritličju Fakultete za vede o zdravju v Izoli.

Prijave zbirajo do 4. marca 2022 oziroma do zasedbe prostih mest na: prijave@limfedem.si (pripišite svoje ime in kontaktno številko).

Za delavnico boste potrebovali set kompresijskih povojev – lahko prinesete svoje, jih na delavnici kupite po ugodni ceni ali si jih na delavnici izposodite.

Teme so zanimive in zelo aktualne, zato vabljeni vsi bolniki z limfedemom ter ostala zainteresirana javnost.

Na dogodku bodo številni predavatelji: Helena Plešec (predsednica SSZL, dipl. fiziot., limfterapevtka); Silva Uršič (podpredsednica SSZL, višji fiziot., uni. dipl. org., mednarodni inštruktor Manualne limfne drenaže po dr. Voddru); asist. dr. Marina Dobnik (prof. šp. vzg., limfterapevtka, predavateljica na UP FVZ) in Barbara Klančič (dipl. fiziot., limfterapevtka) spregovorili o limfnem sistemu, limfedemu, zdravljenju limfedema ter kombinirani dekongestivni terapiji (CDT), kot metodi zdravljenja limfedema.

Na praktični delavnici se bodo udeleženci naučili tehnike samopovijanja, ki predstavlja eno od možnosti samopomoči pri obvladovanju limfedema. Ravno tako bodo za bolnike z limfedemom predstavljene priporočene vaje v kompresiji.