VAS BOLI GLAVA? Veliko vode in ta zelenjava so lahko rešitev

Trendi

Dehidracija lahko povzroči glavobole, zato je pomembno, da pijete od dve do tri litre vode na dan, in to še preden občutite žejo. Priporočajo se tudi blagi čaji, izogibati pa se je treba gaziranim pijačam, svetuje prof. dr. Vida Demarin v svoji knjigi "Premagajmo migreno in druge glavobole".

Pri 90 odstotkih glavobolov so vzrok napetost in stres, spremembe vremena in zračnega tlaka ali predolgo sedenje za računalnikom v istem položaju. Pogosto glavoboli minejo brez zdravil, ko si privoščite dovolj počitka in spanja.

Če občutite bolečino na zadnji strani glave, blizu vratu, je to verjetno posledica sprememb v vratni hrbtenici in dolgega sedenja v istem položaju. Priporoča se raztezanje, izhod na svež zrak in počitek za sprostitev uma in telesa. Koristna je lahko tudi lahka masaža vratu s prsti, ki spodbuja cirkulacijo.

Prehrana za lajšanje glavobolov

Hrana, bogata z določenimi vitamini in minerali, lahko pomaga pri lajšanju glavobolov. Sem spada skoraj vsa zelena zelenjava, semena in oreščki, rdeče meso ter jajca. Vitamini skupine B igrajo veliko vlogo pri preprečevanju in zdravljenju migrene. Dnevni odmerek 200 ali 400 miligramov riboflavina (vitamina B2) je zelo učinkovit pri zmanjševanju pogostosti glavobolov.

Dve veliki jajci vsebujeta 24 odstotkov priporočene dnevne vrednosti riboflavina. Top živila za ublažitev migren in glavobolov so brokoli in cvetača, pa tudi rukola, zelje, brstični ohrovt in cvetača, ki lahko zmanjšajo kronične glavobole in migrene. Brokoli je bogat z vitaminom B6, ki zmanjšuje pojav migrene, in magnezijem.

Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki trpijo za migrenami, nižje ravni magnezija, zato so mandlji in semena, ki ga vsebujejo, zelo koristni pri preprečevanju migren. Rdeče meso je bogato s koencimom Q10, spojinami, ki se naravno pojavljajo v telesu, ter vitaminom B2.

Lubenice so polne vode in vsebujejo veliko mineralov, ki ublažijo napade migrene. Ne preskakujte obrokov in jejte kompleksne ogljikove hidrate in vlaknine, kot so ajda, ječmen, bulgur, oves, polnozrnata žita, kruh, kvinoja in dvozrnica (emmer).

Migrena in sprožilci

Migrena se običajno pojavi kot bolečina v eni polovici glave in lahko traja do 72 ur. Pojavi se kot utripajoča bolečina zmerne do močne intenzivnosti, ki jo lahko spremljata slabost in preobčutljivost na hrup in svetlobo. Pomembno je, da takoj po prvih simptomih vzamete tableto proti bolečinam in počivate.

Različni dejavniki lahko sprožijo migreno, vključno s spojinami v nekaterih vrstah hrane, kot je tiramin, ki ga najdete v jogurtu, kislem mleku, sirih s plemenito plesnijo in rdečem vinu, pa tudi v jetrih in suhomesnatih izdelkih. Sprožilci so lahko tudi izpuščanje zajtrka, prehladne ali prevroče jedi in pijače, močni vonji ter močna svetloba, pa tudi čustveni stres. Med sprožilce spadajo tudi kajenje, premalo ali preveč spanja, fizična izčrpanost in pretirana telesna vadba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija