VAS ZANIMA, KAKO VAŠE PREHRANJEVANJE VPLIVA NA ZDRAVJE? Preverite v sklopu študije Fakultete za vede o zdravju

Koper

Na UP Fakulteti za vede o zdravju v Izoli še vedno poteka presečna študija, s katero želijo ugotoviti povezavo med različnimi tipi prehranjevanja in kazalniki zdravja. Zanjo potrebujejo preiskovance, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali s prehrano z nizkim vnosom ogljikovih hidratov in visokim vnosom maščob – LCHF.

Tekom raziskave izmerijo telesno sestavo, presnovo v mirovanju, različne biokemijske kazalnike, sestavo črevesne mikrobiote in druge kazalnike zdravja pri zdravih odraslih posameznikih, ki so vsejedi ali se prehranjujejo vegansko, vegetarijansko ali s prehrano z nizkim vnosom ogljikovih hidratov in visokim vnosom maščob – LCHF. Tokrat iščejo predvsem preiskovance, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali po LCHF dieti.

KDO SE LAHKO VKLJUČI V RAZISKAVO?

- Zdravi preiskovanci z indeksom telesne mase (ITM) med 18,5 kg/m2 in 30 kg/m2, stari od 20 do 60 let.

- Preiskovanci, ki v zadnjih 6 mesecih niste jemali zdravil (z izjemo kontracepcijskih tablet) in antibiotikov.

- Preiskovanci, ki imate nespremenjen tip prehranjevanja v zadnjih 6 mesecih in stabilno telesno maso v zadnjih 3 mesecih (manj kot 3 kg razlike).

KAKO BO POTEKALA RAZISKAVA?

Povabili vas bodo na enkratno meritev na UP Fakulteto za vede o zdravju v Izoli, kjer vam bodo odvzeli vzorec krvi, vam izmerili telesno sestavo in presnovo v mirovanju, prinesli pa boste tudi vaš vzorec blata in izpolnili vprašalnike. Vse druge podrobnosti o raziskavi boste izvedeli ob prijavi.

KAJ VSE BODO BREZPLAČNO MERILI?

• Biokemijske kazalnike glukozne homeostaze, lipidnega profila, vnetja, različne hormone in druge kazalnike zdravja,

• telesno sestavo (delež vode, mišic, maščobe),

• krvni tlak,

• analiza črevesne mikrobiote iz vzorca blata (mikrobna združba v črevesju),

• analiza prehranskega vnosa in po želji tudi svetovanje o prehrani (ni nujno).

V kolikor ste pripravljeni sodelovati v raziskavi, vljudno vabljeni. Prijavite se preko vprašalnika https://1ka.arnes.si/a/21777 in na koncu pustite vaš kontakt (z vprašalnikom bodo preverili vključitvene kriterije in vas nato, v kolikor boste ustrezali kriterijem, preko maila povabili k sodelovanju). Kontaktna oseba je asist. Karin Šik Novak, mag. dietetike, e-mail pa raziskava.prehrana@fvz.upr.si.