Vatikanska banka prvič objavila poslovne rezultate

Vatikanska banka IOR je danes prvič v zgodovini razkrila svoje bilance. Poslovni rezultati za leto 2012 kažejo, da je banka svoj dobiček v primerjavi z letom poprej povečala za več kot štirikrat na 86,6 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Leto 2011 je banka IOR - kratica pomeni Inštitut za religiozna dela - zaključila z 20,3 milijona evri dobička. Za letošnje leto je sicer napoved banke zadržana. Razlog za to so med drugim visoki izdatki za spremembe v delovanju, ki gredo v smeri povečanja transparentnosti delovanja IOR. Del teh prizadevanj je tudi objava bilance. "Z objavo bilanc izpolnjujemo svojo obveznost, vzpostaviti transparentnost aktivnosti," je poudaril predsednik IOR Ernst von Freyberg.

Banka IOR je bila v preteklih letih tarča številnih obtožb zaradi pomanjkanja preglednosti in nespoštovanja mednarodnih standardov. Papež Frančišek je junija letos med drugim ustanovil posebno preiskovalno komisijo, ki je zadolžena za pregled aktivnosti banke.

Julija lani je sicer Vatikan opravil prvi test na poti pridružitve državam, ki izpolnjujejo mednarodna pravila finančnega poslovanja.

Odbor strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval ga je ocenil pozitivno pri devetih od 16 ključnih priporočil. Drugi pregled o spoštovanju pravil naj bi bil opravljen do konca letošnjega leta.