VEČ KOT 200 OTROK ZA MORSKO OAZO PIRAN: Zavod Yousea iz Seče želi oblikovati čim več modrih šol (FOTO)

Piran

Več kot 200 otrok je otvorilo akcijo Modre šole za morje zavoda YouSea ob postavitvi Morske oaze Piran. S kulturnim programom, ki je pospremil odprtje razstave prek 450 likovnih in drugih umetniških del otrok iz štirih osnovnih šol s Primorske, Krasa in avstrijske Koroške, se je v petek, 2. junija, v portoroškem Monfortu začel projekt Modre šole za morje. 

Gre za izobraževalni in osveščevalni del široko zastavljene akcije za postavitev Morske oaze Piran, ki so jo zasnovali v zavodu za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea iz Seče.

Ljudska šola Lipa ob Vrbi na avstrijskem Koroškem je postala prva prejemnica naziva Modra šola, ki ga podeljuje zavod YouSea. Na ta način so v zavodu opravili prvi izbor ter s tem zgled za druge šole, ki bodo v bodoče pristopile k zavezi modrih šol. Ob navdušenih in zagnanih učencih s Koroške so pri pripravi razstave in programa sodelovali še njihovi vrstniki in učitelji iz osnovnih šol Dutovlje, Komen in Cirila Kosmača iz Pirana, podružnica Portorož.

V zavodu YouSea načrtujejo projekt izobraževanja otrok razširiti najprej na skupno 18 istrskih šol. Doslej so interes za sodelovanje v projektu že izkazali v OŠ Koper in OŠ Cirila Kosmača iz Pirana. 

Končni cilj je oblikovati čim več modrih šol ter s tem modrih in okoljsko osveščenih otrok, ki bodo širili pridobljeno znanje o morju in morskih organizmih in zavedanje o občutljivosti in zapletenosti morskega ekosistema.

Morska oaza Piran se osredotoča na razvoj in proučevanje inovativnega načina gojenja morskih organizmov z namenom bolj trajnostnega in sonaravnega pridobivanje hrane iz morja ter ohranjanja biodiverzitete morja. Ta projekt predstavlja začetek razvoja multitrofične marikulture v Sloveniji, ki je tudi ena od usmeritev Evropske unije na področju marikulture.

V YouSea pričakujejo, da bo Morska oaza Piran zaradi svoje premišljene oblike postala dom številnih vrst rib in drugih morskih organizmov in bo tako delovala podobno kot naravni morski podvodni grebeni. Zato bo lahko postala tudi poligon za opazovanje in spremljanje biodiverzitete v morju, in bo nedvomno zanimiva še za druge institucije, ki raziskujejo morje. 

V zavodu YouSea želijo poslanstvo za ohranjanje biodiverzitete morja uresničevati predvsem z ozaveščanjem in vplivanjem na spremembe navad ljudi in podjetij, ki lahko z opuščanjem ravnanja, škodljivega za morje, veliko pripomorejo k čistejšemu in biotsko bogatejšemu morju

"Danes je le začetek našega dela, kapljica v morje, naše poslanstvo je vsaj omiliti negativen vpliv, ki ga imamo ljudje s svojim delovanjem na morje, z morsko oazo želimo ustvariti pogoje, da mi nekaj od morja dobimo, vendar mu tudi nekaj damo. Pomembnejši del pozitivnih sprememb za morje pa bomo lahko dosegli na dolgi rok skupaj z Modrimi šolam z vzgojo otrok in osveščanjem javnosti.  To želimo povedati že s samim imenom zavoda YouSea, ti in morje, oziroma you(r)sea, tvoje morje. Pri tem si želimo tudi podpore občin in ustreznih ministrstev." je povedala dr. Irena Fonda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija