VELIK KIKS GRŠKE TELEVIZIJE: Vzeli kadre iz filma in hrvaškega igralca prikazali kot skrajno desničarskega huligana (VIDEO)

Svet

Grški televiziji se je po ponedeljkovem spopadu grških in hrvaških nogometnih navijačev, v katerih je umrl 28-letni Grk, zgodil neljub spodrsljaj. Objavili so prizor iz hrvaškega filma Metastaze, v katerem igralec Rene Bitorajac kot nogometni navijač vzklika ustaški pozdrav in dviga roko v nacistični pozdrav, na kar je v petek opozoril igralec sam.

V ponedeljek je v Atenah v spopadu med navijači nogometnih klubov AEK in Dinama iz Zagreba zaradi več vbodnih ran umrl 28-letni privrženec atenskega kluba Mikalis Kacuris. Zaradi poškodb so zdravniško pomoč poiskali še štirje Grki in štirje Hrvati, aretiranih pa je bilo okoli 100 ljudi, večinoma navijačev Dinama.

Bitorajac, ki v filmu Metastaze igra pripadnika navijaške skupine zagrebškega Dinama Bad Blue Boys, je po objavi posnetka v dnevniku grške televizije opozoril, da so prizor iz filma uporabili, da bi očrnili in generalizirali eno skupino.

Obsodil je huliganstvo pa tudi uporabo prizorov iz igranega filma za namen propagande, očrnitve in generalizacije. "Spomnim se tudi gostovanja v Atenah, na katerem sem bil, ko so na naše navijače vrgli molotovko. Na stadionu se nikoli nisem počutil manj varnega," je še zapisal na družbenem omrežju Instagram.

Še štirideseterica obtoženih zaradi smrti smrti grškega navijača

Grško tožilstvo je vložilo tožbe še proti štiridesetim osebam zaradi smrti grškega navijača pred kvalifikacijsko nogometno tekmo lige prvakov v Atenah med ekipo AEK in zagrebškim Dinamom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vsi so v priporu, kjer je tako skupaj 70 obtoženih.

Kacurisa so 11. avgusta pokopali v njegovem rojstnem kraju Elefsini, ki leži 25 kilometrov zahodno od Aten.

Evropska nogometna zveza je zaradi tega tragičnega dogodka tekmo tretjega kroga kvalifikacij lige prvakov prestavila na 19. avgust.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  14 .08. 2023 ob  11: 09
-1
Nič niso pogrešili, če gre za hrkote. Večina prikriti ustaši.