VELIK PROBLEM NA OBMOČJU PU KOPER: Ste tudi vi med tistimi, ki tega ne storijo? (VIDEO)

Koper

Do 24. marca poteka preventivna akcija Agencije za varnost prometa in policije, med katero poostreno nadzirajo uporabo varnostnega pasu v vozilih. Letos so policisti zabeležili že 5800 kršitev.

"Da ozavestimo voznike, da v čim večji meri uporabljajo varnostni pas in pa bistven namen je, da se zmanjšajo prometne nesreče z umrlimi in telesno poškodovanimi," je o akciji povedal pomočnik načelnika koprske policijske postaje Boštjan Žnidaršič. Glede na statistične podatke uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za prometno nesrečo s smrtnim izidom kar za polovico.

Ob tem Žnidaršič poudarja, da je potrebno varnostni pas uporabljati tako, kot je predpisal proizvajalec. "To se pravi, če smo voznik, ga pripnemo nad ramo. Varnostnega pasu ne smemo imeti pod pazduho, ker lahko povzroči večje posledice," dodaja Žnidaršič. Prav tako ne smemo pozabiti na potnike na zadnjih sedežih, ki so najbolj pogosto otroci.

Kljub opozorilom pa je na območju koprske policijske uprave še vedno veliko takih voznikov, ki varnostnega pasu ne uporabljajo, "neuporaba varnostnega pasu je na tem območju problematična". Približno tretjina poškodovanih v prometnih nesrečah ni bila pripetih.

Če vas policisti zasačijo, da v vozilu ne uporabljate varnostnega pasu, znaša globa 120 evrov, ob plačilu v osmih dneh polovico manj. Poleg varnostnega pasu policisti v teh dneh nadzorujejo tudi alkoholizirane voznike, uporabo telefona med vožnjo in upoštevanje cestnoprometnih predpisov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .03. 2024 ob  13: 51
"stric iz ozadja", so pa gotovo zapeti za pametni telefon
Stric iz ozadja |  13 .03. 2024 ob  13: 27
To, da se nekateri ne pripenjajo z varnostnim pasom, je pa res bedarija.