VIKEND JE ČAS ZA PICO: Upoštevajte te nasvete in naredite takšno, kot vam jo postrežejo v najljubši gostilni

Trendi

Če menite, da je potrebno za res dobro pico prestopiti prag gostilne/picerije, se motite. Da pa izvrstno pico potegnete iz domače pečice, se morate poslužiti nekaterih trikov. Največji izziv hišnega picopeka je testo, za najboljše rezultate pa morate pečico "prepričati", naj oponaša krušno peč. V nadaljevanju sledijo triki, po zaslugi katerih bo domača pica res vrhunska.

Testo

Vseeno je, ali kvašeno testo kupite ali ga zamesite sami, preden ga razvlečete v želeno obliko, ga vsaj eno uro pustite počivati na sobni temperaturi, še bolje pa bo, če ga boste pripravili en dan prej. Počitek glutenu omogoča, da se dodobra sprosti in s tem testo postane ravno prav voljno. Če se tedaj, ko ga skušate razvleči še trga, ga pustite še deset minut. Dobro vzhajano testo je ključno za pripravo okusne pice, piše Real Simple.

Omaka

Na tržišču je na voljo nešteto omak, ki jih lahko uporabite. Nekatere so namenjene prav pripravi pice, a ne glede na ponudbo, še vedno je najboljša omaka iz pasiranega paradižnika. Lahko jo naredite sami, lahko jo kupite. V tem primeru se prepričajte, koliko je slana in ji po potrebi dodajte ščepec ali dva soli. Če menite, da je prekisla, ji dodajte žličko sladkorja ter seveda obvezno origano in malo česna v prahu: dvema decilitroma omake eno žličko origana in eno žličko česna. Testo premažite v tankem sloju.

Sir

Kar zadeva sira: mocarela je klasika. Strokovnjaki za peko pice priporočajo mocarelo z nizkim deležem vlage, izdelano iz polnomastnega in ne posnetega mleka. Če kupujete mocarelo v tekočini, jo pred uporabo dodobra odcedite: sir vsaj 15 minut pustite na cedilu. Tako se bo lepše raztopil in na domači pici ne bo pustil lužic tekočine. Dejstvo namreč je, da vlaga v električni pečici počasneje izpareva kot v krušni peči, kakršno praviloma uporabljajo v picerijah.

Okusni dodatki

Pice se bolj ali manj razlikujejo po vrsti dodatkov. Odlična temelji na pravi količini teh, kar pomeni, da jih ni ne preveč ne premalo. Pici lahko dodate marsikaj: šunko, tuno, morske sadeže, zelenjavo … Glede na to, da se pica v pečici peče le deset minut, zelenjavo kot so brokoli, korenje, cvetača, artičoke in podobno, preden jo dodate, blanširajte. Že pečeni pici lahko dodate še olive, rukolo, vloženo koruzo. Pomembno je, da z ničemer ne pretiravate in tako ne zakrijete osnovnega okusa.

Pečica

Ta naj bo za peko pice res vroča. Preden jed položite vanjo, napravo segrejete na najvišjo možno temperaturo, idealna znaša 260 stopinj Celzija. Pico pecite največ 15 minut, pekač položite na srednjo rešetko. Če se vam zdi, da se ne peče enakomerno, da se zgoraj ali spodaj prehitro zapeka, jo prestavite na višji oziroma nižji položaj, a pečice ne odpirajte, dokler ni pica v njej vsaj deset minut.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija