VINAKOPER PONOVNO NAVDUŠUJE! Letošnji izkupiček na Vinistri so tri zlate in dve srebrni medalji

Koper

Bučen aplavz je včeraj na podelitvi že 30. mednarodnega vinskega festivala in tekmovanja Vinistra prejela tudi vinska klet Vinakoper.

Prihajajoči vikend, 10. in 12. maj, bo Poreč odet v znamenju vin, gosti namreč že 30. jubilejni mednarodni vinski festival in tekmovanje Vinistra. Na sicer hrvaškem mednarodnem tekmovanju in festivalu je letos ponovno slavila tudi največja klet v slovenski Istri – Vinakoper.

"Letošnji uspeh na Vinistri je ponovni pokazatelj, da se naša vina slovenske Istre uspešno prebijajo na hrvaški trg," je povedal Borut Fakin, direktor kleti Vinakoper.

Vinakoper je namreč letos prejel kar tri zlate medalje. "Vsake nagrade smo veseli in je za nas dokaz, da delamo v pravi smeri. V vseh naših vinih želimo pivcem pričarati edinstvenost in posebnost Istre, v kateri je svoje domovanje našel kraljevi par, Malvazija in Refošk," je dejal glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar.

Izjemni refošk by Vinakoper

Ponovno veliki zmagovalec na letošnji Vinistri je bil refošk, ta je kleti Vinakoper prinesel kar dve zlati medalji, Capo d'Istria Refošk 2020 in Capris Refošk 2021.

Capo d'Istria Refošk 2020 ima značilno intenzivno rubinasto rdečo barvo z vijoličnimi odtenki, ki bo na vašo mizo postavil vonj zrelih robidnic, ki se prepletajo z vonjem višenj, podrasti, temne čokolade in začimb. Bogat in zelo širok okus s prijetno sočnostjo, pa bo z lepo strukturo taninov in plemenitostjo lesa v ustih pustil dolg pookus. V kleti Vinakoper pravijo, da je odličen spremljevalec vrhunskih mesnih jedi, čudovit v kombinaciji z bogato, tudi bolj mastno hrano ter ob steakih, biftekih in drugih mesnih jedeh. Odlično vino za nazdravljanje in razvajanje ob posebnih priložnostih.

Capris Refošk 2021 pa vas bo presenetil z vonjem po dozorelih notah robidnic, višnje, suhih sliv, zemlje ter prijetne in plemenite note lesa. Saden in kompleksen okus pa z zrelimi tanini podpisuje harmonično, polno in ekstraktno vinsko posebnost Slovenske Istre.

Zlate malvazije, kraljice letošnjega poletja

V kategorijah malvazij se na Vinistri bije prav posebej boj. Tudi ocenjevanje poteka v okviru ločenega, le malvazijam namenjenega ocenjevanja v sklopu 15. mednarodnega tekmovanja Svet malvazij. Organizatorji pravijo, da je med cilji Sveta malvazij na enem mestu zbrati kar največje število malvazij, izpostaviti in promovirati posebnosti in najnovejše trende pridelave malvazij ter seveda nagraditi najboljša vina.

"Na tekmovanju Svet malvazij se zberejo najboljši pridelovalci malvazije sveta, lahko bi rekli tudi najbolj kreativni, predani, inovativni," je dejal Zidar. "Blesteti med takimi udeleženci je res prava čast."

Ta je letos pripadla Dolce d'Istria Malvazija pozna trgatev 2018, katera je prejela zlato medaljo. V splošnem tekmovalnem programu je Vinakoper prejel skupaj tri zlate medalje, dve srebrni medalji in kar pet srebrnih diplom.

Pregled nagrad

Tekmovalen program refoškov:

Zlata medalja: Capo d'Istria Refošk, 2020, in Capris Refošk, 2021

Srebrna medalja: Koper Refošk, 2023, in Rex Fuscus Refošk, 2023

Tekmovalen program Svet malvazije:

Zlata medalja: Dolce d'Istria Malvazija, 2018