Vinarji pričakujejo veselega martina, letina bo dobra

Koper

Dan svetega Martina se praznuje predvsem kot praznik vina, čeprav ima ta drugod tudi drugačno simboliko. Do tega dne (11. novembra) se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Tako tudi pri nas že potekajo martinovanja in pokušine mladega vina. Za vinarje pa je to čas, ko potegnejo črto pod svojim delom. Kakšen bo torej letnik 2013?

Iztok Klenar

Istra bo na martinovo dobila tudi novo vinsko kraljico. Kim Mahnič bo svojo krono predala Sari Pfeifer Pelicon.

Enolog Iztok Klenar iz vinskih kleti Brič in Klenar pravi, da je letina po dolgem času “normalna”. Ni bilo pretirane suše, ni bilo pretiranega deževja, grozdje je zorelo povsem običajno, zato je bila tudi trgatev povsem običajna. Se pravi ne pozna ne zgodnja kot v minulih letih. "Letina bo imela nižje alkohole, vina bodo sveža in bolj dišeča. S tem bomo pridobili marsikaterega kupca, ki se je morda v zadnjih letih oddaljil, ker zaradi specifike letnika vina niso bila tako sveža," je dejal Klenar. Ob tem je še dodal, da bo z refoški še kar nekaj dela pri zorenju v kleti, posebna zgodba bodo letos muškati in cabernet sauvignon.

"Tudi količinsko je letina dobra, saj je po lanski suši večina vinogradnikov imela pridelek skoraj povsem brez škode. Le tisti, ki imajo vinograde v višjih legah, so zaradi neurij nekaj izgubili. To je zelo dobrodošlo, mislim, da si bodo vinarji lahko veliko opomogli," je še zaključil Klenar, ki pravi, da je trenutno za vinogradnike največja grožnja nepremičninski davek.

Ingrid Mahnič

Podobnega mnenja je tudi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič, ki pravi, da bo letnik 2013 podoben letniku 2011. "Tako po kakovosti kot po količini, mislim, da bosta letnika precej podobna. Mislim, da lahko govorimo kar v superlativih, saj so barve prave in že mlado vino kaže na dober letnik," tako Mahničeva, "zato se v martinovo podajamo z optimizmom, kljub političnim zdraham in nepremičninskemu davku." Ocenjuje, da bo povpraševanje veliko, veseli pa se, da se ni ponovilo leto 2012, saj bi v tem primeru marsikateremu vinarju vina lahko tudi zmanjkalo.