VINČEC OB ODPOVEDI BARCOLANE: "V življenju ne gre vedno vse po načrtih in željah"

Trst

Prireditelji tradicionalne jadralne regate na morju pred Trstom so davi zaradi izredno slabe vremenske napovedi odpovedali 52. izvedbo Barcolane oz. Barkovljanke, so sporočili organizatorji. Lansko zmago bi sicer branila slovenska jadrnica Way of Life, kjer je vlogo krmarja prevzel eden najboljših jadralcev sveta, dvakratni olimpijski in trinajstkratni svetovni prvak Robert Scheidt.

"Na vse načine smo se trudili, da bi izpeljali dogodek. A ob takih vremenskih napovedih se vsi ljubitelji morja zavedamo, da je dobro ostati na kopnem, tudi iz spoštovanja do vseh manjših jadrnic, ki so srce Barcolane. To je bila nedvomno zelo težka odločitev. Z vsemi varnostnimi ukrepi smo se zoperstavili širjenju novega koronavirusa, priznati pa moramo premoč naravi," je v sporočilu za javnost pojasnil Mitja Gialuz, predsednika Jadralnega društva za Varkovlje in Grljan (SVBG).

Dogajanje okrog letošnje Barcolana je bilo že prej zaradi pandemije zelo okrnjeno, saj je bilo na kopnem v teh dnevih zelo malo dogajanja glede na prejšnja leta, tradicionalnih stojnic ni bilo. Omejeno je bilo število posadk, a se jih je kljub temu prijavilo 1424, rekordnih 2689 so našteli ob jubilejni 50. izvedbi pred dvema letoma.

"Odpoved smo sprejeli kot edino možno v danih pogojih in jo jemljemo pozitivno. V življenju ne gre vedno vse po načrtih in željah. Smo pomislimo na olimpijske igre v Tokiu, na katere se je pripravljala generacija športnikov sveta, pa so bile za eno leto prestavljene in je to prekrižalo načrte mnogih. Nekaj naših dni za priprave smo imeli, vendar to ne jemljemo kot nekaj, kar nam je vzelo čas, ampak kot nabiranje dragocenih izkušenj," je pojasnil lanski glavni krmar in slovenski olimpijec Gašpar Vinčec.

Vinčec je bil tudi tisti, ki je pred dvema tednoma govoril z Brazilcem Scheidtom in ga povabil v svojo posadko na Barcolano, kjer bi prevzel vodenje krmila večji del regate, le prvi del del v množici plovil na startni črti bi opravil Vinčec.

"Spomnil sem se nanj v pripravah, ker smo športni prijatelji. Rekel sem mu, da se nam lahko pridruži in je to tudi storil. Glede na to, da se je tako odločil ta izjemni jadralec pomeni, da smo na pravi poti. V sredo je potem prišel in vse navdušil pri upravljanju krmila. Me pa je tudi prej pogosto spraševal o sami Barkovljanki in o tem, kako gre naši ekipi," je povedal Vinčec.

Jadrnici Way of Life naj bi bila pri obrambi naslova najbolj nevarna tri metre daljša tržaška Arca. "Tej najbolj ustrezajo srednji vetrovi, nam pa šibkejši in tudi zelo močni. Ta čas veter piha s hitrostjo med 30 in 40 vozli. To bi bilo za najboljše jadrnice odlična tekma, a takih je okrog 100. Tako velika moč vetra, kot je danes, pa je izjemno nevarna za manjše barke, ki so srce regate, pa bi jih odneslo do Benetk. Na teh jadrnicah posadke malo jadrajo, se družijo in režejo pršut," je bil slikovit Vinčec.

Posadka Way of Life se bo sedaj odpravila v Benetke in Vinčec upa, da bo epidemiološka slika zaradi novega koronavirusa taka, da bodo lahko imeli še kakšno regato, sicer bodo trenirali in imeli oči uprte že v naslednje leto.

"Že včeraj, ko smo se z ekipo pogovarjali, so organizatorji zaradi premočnega vetra prepovedali nastop na Barcolani od četrtega razreda jadrnic naprej. Tako smo vedeli, da bo pihal res zelo močan veter, ki bi bil za nas izziv, kot tudi še za kakšnih deset jadrnic. A ta regata ni tekma najboljših, ampak tudi za najmanjše, ki nimajo tekmovalnih namenov, in bi bile zanje razmere na morju lahko smrtno nevarne. Zato je odločitev organizatorjev povsem na mestu," je odpoved pokomentiral Gorazd Mauri, direktor ekipe EWOL, pod katero sodi Way of Life.

"Govorili smo s pokrovitelji, ki so tu, in razumejo, da je to šport v naravi, na katero nimamo vpliva. Ostajajo z nami, še dve regati imamo predvideni v Benetkah. Gledamo pa naprej, v naslednjo sezono. Nekaj denarja smo sicer porabili, 1500 evrov startnine smo morali plačati, tu je še teden dni bivanja ekipe, prostor v marini, ki je precej velik. A tako pač je, tudi druge ekipe so povsem na istem," je pojasnil Mauri.

Podpora kandidaturi za evropsko prestolnico kulture

Potrdili je podporo skupni kandidaturi štirih občin slovenske Istre, Pirana, Izola, Kopra in Ankarana, za evropsko prestolnico kulture 2025. "Tako kot je na jadrnici ključni dejavnik za končni uspeh povezanost ekipe in podrejenost skupnemu cilju, je slednje enako pomembno tudi pri ambiciozni kandidaturi. Zato pozdravljamo skupno pobudo štirih občin in nas bo v ta namen na prihodnjih regatah spremljala tudi grafična podoba kandidature oziroma njen logotip na glavnem jadru," je dodal Mauri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija