VIŠJI SODNIKI ZAVRNILI DELAVCE IPS: Luka jim ni dolžna ničesar

Koper

Višje delovno sodišče v Kopru je v primeru šestih tožb delavcev izvajalcev pristaniških storitev (IPS) odločilo, da delavci, ki so v pristanišču delali prek podjetij IPS ne morejo zahtevati zaposlitve v Luki Koper in razlike v plačah za nazaj, danes poročajo Primorske novice. Sodbe so pravnomočne.

Tožbe so vložili delavci, ki so ostali brez dela pri podjetjih IPS, potem ko je Luka Koper v letu 2019 postopno ukinila sistem najemanja storitev IPS. Nekateri delavci so vložili tožbe, saj so bili prepričani, da bi jih ob prehodu na nov sistem morala zaposliti Luka Koper pod enakimi pogoji kot druge luške delavce, spominja časnik.

Delovno sodišče je na prvi stopnji razsodilo v prid delavcem IPS in jim priznalo delovno razmerje v Luki, višje sodišče pa je zdaj ugotovilo, da so njihovi zahtevki neutemeljeni, saj so bili zaposleni pri podjetju IPS in zato za isto obdobje ne morejo zahtevati delovnega razmerja pri Luki. To pomeni, da Luki teh delavcev ni treba zaposliti in jim izplačati razlik v plačah. V postopku je sicer še nekaj deset podobnih tožb.

Zastopnik omenjenih delavcev Marko Blatnik je za Primorske novice dejal, da je sodba višjega sodišča zanje sporna: "Zdaj nam verjetno ne preostane drugega, kot da vložimo zahtevek za revizijo na vrhovno sodišče."

Zaposlovanje zunanjih izvajalcev je v pristaniščih sicer redna praksa, a je vodstvo Luke Koper po pritiskih v javnosti in opozorilih inšpekcijskih organov od leta 2018 začelo z implementacijo novega modela zaposlovanja, temelječega tako na novih neposrednih zaposlitvah kot tudi na agencijske zaposlitve in zaposlitve prek zunanjih izvajalcev. Poleg povečanja števila zaposlenih je nov model tako zarezal tudi v posle podjetij IPS, ki so v koprskem pristanišču delovale od konca 90. let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .05. 2021 ob  18: 27
PRAVILNO. TOŽITE SVOJE GAZDE, ČE IMATE JAJCA.