VIZJAK DANES OBISKAL ŠKOCJANSKI ZATOK: "Izzivi, ki so pred nami, narekujejo drugačno vlogo ministrstva" (FOTO)

Koper

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je predstavilo knjigo Okolje in prostor, ki prikazuje osnovno poslanstvo MOP pri izvajanju cilja uravnoteženega razvoja, primernega tako z vidika prostora kot okolja. "Želimo, da knjiga služi kot navdih, razmislek in spoznanje, da je slovenski prostor omejena dobrina in da je treba njegovo identiteto nadgrajevati ustvarjalno, v sozvočju z vsemi okoljskimi in prostorskimi vidiki v vseh regijah," so zapisali na ministrstvu, ki je sicer s pomočjo evropskih sredstev financiralo izgradnjo objektov v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok. V okviru tega projekta je bila zgrajena tudi osrednja opazovalnica, ki bo v prihodnjem obdobju  obnovljena. 

Posegi v prostor v luči varstva okolja ter trajnostnega razvoja upravičeno sprožajo izzive, ki so globalni skupni imenovalec vseh razvitih družb. Slovenija ni izjema, srečujemo se s številnimi vprašanji, ki jih skušamo multidisciplinarno nagovoriti s ciljem opredelitve celotnih trajnostnih rešitev, pravijo na Ministrstvu za okolje in prostor. Izbor pomembnih izzivov, o nekaterih med njimi so v preteklosti potekale odmevne razprave, so na MOP združili v knjigo.

Sklenili so pregledati vidike okolja in prostora Slovenije vseh večjih projektov iz ptičje perspektive ter posneti nekatere sodobne rešitve, na katere se zelena preobrazba lahko opre; tiste, ki upoštevajo znanje o vseh vidikih okolja in prostora, tradicijo in kulturo, nadgrajujejo kakovost prostora ter tako postanejo trajne, saj posegajo v prostor premišljeno in s spoštovanjem.

Minister Andrej Vizjak je v nagovoru poudaril, da "izzivi, ki so pred nami narekujejo drugačno vlogo MOP.Tukaj je poslanstvo našega ministrstva, kako ob teh razvojnih izzivih ohraniti okolje v čim boljši kondiciji in kako pri tem varovati naravo, še posebej zavarovana območja, ki jih je v Sloveniji zelo veliko. Poslanstvo MOP ilustrativno najbolje povzema prav ta knjiga, zato sem zelo vesel, da so se sodelavci res zelo potrudili, da so nazorno in jasno v sliki prikazali te dobre prakse."

Ob tem je avtorica besedil Vesna Kolar Planinšič, dolgoletna vodja sektorja za okoljske presoje pri MOP ter aktivna deležnica večine izzivov, zajetih v knjigi, poudarila: "Primeri s področja trajnostnega razvoja predstavljajo osnovo za vse stroke in deležnike, da se usmerijo v ustvarjalne in tehnološko napredne rešitve, v sozvočju z vsemi okoljskimi in prostorskimi vidiki ter v interdisciplinarnem sodelovanju poiščejo odgovore na nove izzive."

V knjigi so predstavljena tri tematska področja: povezava prostorov – razvoj trajnostnega prometa, razvoj obnovljivih virov energije, razvoj zelene infrastrukture in biotska raznovrstnost.

Fotografije nam kažejo primere dobre prakse, zanimive prostorsko preoblikovane površine zaradi rabe prostora v preteklosti pa tudi sprejemljive nove kreacije, ki nadgrajujejo stare, so zapisali na ministrstvu. "Fotografija nam nudi pogled in ozavešča o okolju in prostoru, o naravnih strukturah in kreacijah, razmerju med njimi in estetskem vidiku ustvarjenega," je ob tem poudaril avtor fotografij v knjigi Stane Jeršič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  30 .03. 2022 ob  11: 01
Tapravi ja. Pezzo di merda
joe jaxson |  29 .03. 2022 ob  20: 58
mrš !
kokodek |  29 .03. 2022 ob  13: 45
hvala za obvestilo, zdaj, ko je že vse mimo. Me zanima, koliko stane knjiga in če drugega dela nimajo na ministrstvu