VIZJAK PRED 16-URNO RAZPRAVO: Odstopil ne bo, vse se mu zdi "neverjetno" in "smešno"

Slovenija

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je še pred začetkom današnje seje DZ, na kateri bodo obravnavali zahtevo opozicijskih LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP za njegovo interpelacijo, to v celoti zavrnil kot neutemeljeno. Zatrdil je, da odstopil ne bo, pa tudi, da ima ministrstvo pod njegovim vodstvom kaj pokazati.

Andrej Vizjak

Kot je v izjavi za medije pred začetkom seje DZ zatrdil Vizjak, interpelacija sloni na 14 let starih prisluhih in zvočni montaži teh prisluhov. Interpelacija bo po njegovih besedah priložnost, da pojasni, kaj se je dogajalo v Termah Čatež, kako je Bojan Petan škodljivo deloval v družbi, predvsem s pomočjo nekaterih akterjev države, med drugim vodstvom takratne NLB in Agencije za trg vrednostnih papirjev.

"Neverjetno je, kako se moram danes, ko je jasno, da je Petan oškodoval državno premoženje za več kot 100 milijonov evrov, ni plačal davka v višini pet milijonov evrov iz kapitalskega dobička in je v kazenskih postopkih, pri čemer se mu nič ne zgodi, sam zagovarjati za moja prizadevanja, da ne pride do škodljivega prevzema Term Čatež," je izpostavil Vizjak.

Po ministrovih besedah je smešno, da je Evropski parlament v četrtek sprejel resolucijo o stanju pravne države v Sloveniji, ko pa v državi prihaja do evidentnih kršitev standardov pravne države, vsi pristojni za ugotavljanje teh kršitev pa ob tem molčijo. "Če smo se za to borili leta 1991 ..." je pristavil Vizjak.

Okoljski minister interpelacijo, kot pravi, jemlje zelo resno, in meni, da ima dovolj argumentov, da pojasni vse in odgovori na vsa vprašanja. V času od vložitve interpelacije se je sestal tudi s koalicijskimi in delom opozicijskih poslanskih skupin ter jim pojasnil svoj pogled na očitke iz interpelacije, je še povedal v izjavi pred začetkom seje DZ o interpelaciji, za katero si je DZ rezerviral nekaj več kot 16 ur.

Interpelacijo so vložile qopozicijske stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP. Kot so ob vložitvi interpelacije pojasnili v delu opozicije, so o tej potezi razmišljali že, ko je poleti na referendumu padla v vodo novela zakona o vodah, kaplja čez rob pa so bili oktobra razkriti posnetki pogovorov Vizjaka s podjetnikom Petanom.

Opozicija Vizjaku očita domnevno nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države s tem, ko naj bi leta 2007 prvemu možu DZS Petanu v vlogi tedanjega ministra za gospodarstvo v vojni za prevlado v Termah Čatež odsvetoval odkup in umik lastnih delnic term, saj bi to med drugim pomenilo plačilo davka, in mu predlagal drugačen način za pridobitev vpliva, v zameno za upoštevanje nasveta pa mu je obljubljal kooperativnost države v nadzornem svetu.

Vizjak navedbe v celoti zavrača kot neutemeljene, razlog za objavo posnetka šele 14 let po nastanku pa vidi v zakonu o varstvu okolja oz. načrtovanih spremembah ureditve ravnanja z odpadki, ki je v parlamentarnem postopku. Ta namreč omogoča določenim podjetjem, ki se ukvarjajo z odpadki, velike finančne koristi na račun države in davkoplačevalcev ter uporabnikov komunalnih storitev.

Za opozicijo je sicer sporna tudi Vizjakova odobritev povečanja črpanja termalne vode v Termah Čatež v aktualnem mandatu, pa pridobitev koncesije za rabo termalne vode družbe Terme Gaja. Med drugim mu pripisuje načrtno omejevanje možnosti stroke in javnosti pri pripravi zakonodaje ter favoriziranje "dobičkarskih parcialnih interesov na račun nepovratne škode, povzročene okolju".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jazbetz |  17 .12. 2021 ob  19: 46
Kaj bodo zdaj razpravljali pozno v noč, kaj jim je tega treba, samo zato ker je Vizjak en lugaro in se ne počuti kriv, ma ki se ne frega, odstop zdaj!
Prognostik |  17 .12. 2021 ob  10: 53
Levica. Pa povejte če so ti fantje normalni.
ManofSteel |  17 .12. 2021 ob  09: 02
-2
Opozicija mu ga lahko samo še povleče...