VOLITVE V FJK: V bitki za županov stolček v Trstu 10 kandidatov

Trst

V Furlaniji - Julijski krajini bodo v nedeljo in ponedeljek potekale lokalne volitve v 38 občinah, med katerimi sta tudi prestolnica dežele Trst in mesto Pordenone. Daleč najpomembnejše so volitve v občini Trst, kjer je v tekmi za župana deset kandidatov, med njimi je dosedanji desnosredinski župan Roberto Dipiazza.

Nove upravitelje bodo izbirali tudi v nekaterih občinah, v katerih prebiva slovenska narodna skupnost oziroma so vključene v seznam občin, kjer veljajo določila italijanskega zakona za zaščito Slovencev v Italiji. To so poleg Trsta na Tržaškem še Milje, na Videmskem pa Tavorjana in Dreka.

Daleč najpomembnejše so volitve v občini Trst, kjer petletni mandat zaključuje dosedanji desnosredinski župan Roberto Dipiazza, ki je bil na čelu mestne uprave že od leta 2001 do 2011, po petletnem presledku pa je bil leta 2016 ponovno izvoljen.

Dipiazza ponovno kandidira ob podpori šestih list - Liste Dipiazza, Lige, Bratov Italije, Naprej Italija, Spremenimo Trst in Mi z Italijo. Dipiazzov najresnejši protikandidat je predstavnik leve sredine, podpredsednik deželnega parlamenta FJK in nekdanji senator Francesco Russo, ki ga podpira prav tako šest list: Demokratska stranka (DS), Združeni za drugačno mesto, Stranka zagovornikov živali, Lista Russo, TS 21-26 in Mi upokojenci.

Roberto Dipiazza

Poleg Dipiazze in Russa se bo za županski stolček v Trstu potegovalo še osem drugih kandidatov. Na levi je to Tiziana Cimolino, ki jo podpirata listi Zelenih in Levice, potem je kandidatka Gibanja petih zvezd Alessandra Richetti, sledi pa cela vrsta novonastalih list s svojimi županskimi kandidati.

Nova je tako lista Podemo, ki za župana kandidira Arlona Stoka, potem je lista Futura nekdanjega vidnega krajevnega predstavnika desne sredine Franca Bandellija, novost je tudi lista Zdaj Trst županskega kandidata Riccarda Laterze. Giorgio Marchesich je županski kandidat neodvisne liste Svobodno tržaško ozemlje, Aurora Marconi pa kandidira za listo Trst, nastalo zlasti iz odpora proti predlagani gradnji valjarne med Trstom in Miljami. Poleg tega je novost tudi proticepilska in protiglobalistična lista 3 V županskega kandidata Uga Rossija.

V Miljah se bodo za župansko mesto potegovali štirje kandidati. Dosedanja županja Laura Marzi, ki je izraz leve sredine, ne bo več kandidirala, saj so se levosredinske sile zedinile okoli imena dosedanjega podžupana Francesca Bussanija, ki ga podpirajo štiri liste: Demokratska stranka, Lista Bussani, Občani in Stranka komunistične prenove.

Njegov glavni tekmec bo kandidat desne sredine, dosedanji tržaški podžupan in vidni predstavnik Lige Paolo Polidori, ki ga podpira šest list: poleg Lige še Naprej Milje, Bratje Italije ter tri občanske liste (Lista Stener, Mi za Milje in Najprej Milje).

Tako imenovani "tretji pol" predstavlja nekdanja levosredinska odbornica Roberta Tarlao, ki jo podpirajo liste Raje Milje, Zelena Evropa, Trajnost, pravičnost, solidarnost, Podemo in Odbor za Oreh proti valjarni. Za listo Milje kandidira Maurizio Fogar, ki se bo zavzemal predvsem za preprečitev gradnje valjarne med Trstom in Miljami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija