VOZIL PIJAN, A ZA TO NE BO KAZNOVAN: Moški naj bi trpel za redko črevesno motnjo "lastne pivovarne"

Svet

Sodišče v Bruggeu v Belgiji je oprostilo moškega zaradi vožnje pod vplivom alkohola, saj naj bi njegovo telo samo proizvajalo alkohol zaradi sindroma "samovarjenja" oziroma črevesne fermentacije, pri kateri pride do podobnega procesa kot v pivovarni.

Moškega, ki ga je prometna policija ustavila zaradi vožnje pod vplivom alkohola, je sodišče oprostilo; trpel naj bi namreč za črevesno boleznijo, imonovano avtopivovarna (ABS – auto-brewery syndrome, v prevodu "lastna pivovarna"), izjemno redkega stanja, pri katerem telo proizvaja alkohol

Za to motnjo so krive bakterije v prebavilih, ki fermentirajo zaužite ogljikove hidrate, zato pride do podobnega procesa kot v pivovarni. Ocenjuje se, da za to motnjo trpi le okoli sto ljudi na celem svetu. Možni vzroki so slabe prehranjevalne navade, pa tudi prekomeren vnos ogljikovih hidratov. Znanstvenikom še ni uspelo dokazati, da se nekdo rodi s tem sindromom, a zaenkrat obstaja soglasje, da gre za motnjo, ki se tako kot druge bolezni prebavil razvije tekom življenja.

Lisa Florin, klinična biologinja, ki dela v belgijski bolnišnici AZ Sint-Lucas, je za The Guardian povedala, da ljudje s tem redkim sindromom proizvajajo isto vrsto alkohola, ki jo najdemo v alkoholnih pijačah, vendar tega učinka večina dejansko ne čuti. Pri nekaterih bolnikih se razvijejo simptomi, podobni pijanosti, kot so jecljanje, motnje motoričnih sposobnosti, huda vrtoglavica in bruhanje. Neželeni učinki so tudi bolečine v želodcu, omotica, suha usta, občutek poalkolnega "mačka", dezorientacija, sindrom razdražljivega črevesja in sindrom kronične utrujenosti. Ti učinki lahko povzročijo druge zdravstvene težave, kot so depresija in tesnoba.

Odvetnica obtoženca Anse Ghesquiere trdi, da gre za "nenavaden splet okoliščin", saj njena stranka dela v pivnici, a da nima "nikakršne zveze s sindromom, za katerim trpi že leta", kar je potrdilo tudi več medicinskih strokovnjakov. Belgijska policija - na podlagi njihove prijave je bil sprožen postopek - nenavadnega dogajanja uradno še ni komentirala. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija