VSI SMO TO NAREDILI VSAJ ENKRAT V ŽIVLJENJU: Od kod izvira običaj?

Trendi

Vsi smo to naredili vsaj enkrat v življenju – trikrat potrkali po lesu. Ko rečemo, da je nekaj "na srečo" takšno, kot je, nato takoj iz strahu, da se ne bi to spremenilo, potrkamo po lesu. Gre za eno najbolj razširjenih vraževerij, ki je prisotno pri večini kultur po svetu. Pa ste se kdaj vprašali, kako se je razvilo?

Od kod natanko to vraževerje izvira, ni mogoče z gotovostjo določiti, obstaja pa več teorij, ki razlagajo njegov nastanek. Nekdanji pogani so verjeli, da duhovi živijo na drevesih, s trkanjem na drevesa pa so skušali pridobiti njihovo pozornost in pomoč. Od tod se je tudi razvil običaj, da potrkamo trikrat: s prvim trkom so pogani pridobili pozornost duhov, drugi trk je predstavljal iskanje pomoči, s tretjim pa so se jim zahvalili.

Pozneje so ta običaj sprejele številne nove religije. Za kristjane je bilo trkanje po lesenem križu način, s katerim so pritegnili pozornost boga. V judovstvu pa je to bil poseben trk, ki je pomenil tajno komunikacijo in je obvaroval ljudi pred inkvizicijo. Trikratno trkanje je bilo skrivno geslo, ki je odprlo vrata sinagoge in identificiralo podobno misleče ljudi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija