VSTOPNINA ZA OBISK BENETK JE ZA ŽUPANA USPEH: Manj zadovoljni pa domačini - protestirali so

Svet

V Benetkah so turistom v četrtek prvič zaračunali vstopnino za obisk mesta. Po podatkih mestnih oblasti je vstopnico plačalo 15.700 obiskovalcev. Župan Benetk Luigi Brugnaro je po prvem dnevu poskusno uvedbo takse označil kot uspeh. Manj zadovoljni pa so bili nekateri prebivalci, ki so svoje nezadovoljstvo izrazili s protestom.

Beneški župan Brugnaro je poskusno uvedbo pristojbine za dnevne obiskovalce zgodovinskega mesta, uvedeno v okviru prizadevanj za omejitev množičnega navala turistov, pozdravil kot uspeh. Hkrati je branil uvedeni ukrep, ki je prvi te vrste na svetu.

"Opravičujem se za nevšečnosti, vendar moramo narediti nekaj, da ohranimo mesto," je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Brugnaro je obljubil, da bodo izvajali "mehak nadzor", ki bo naključen in ne bo povzročal čakalnih vrst. V četrtek so preverili 14.000 ljudi, pri čemer ni bilo nikakršnih težav, so sporočile mestne oblasti.

Na dan, ko so v Italiji praznovali dan osvoboditve, se je za obisk v Benetkah po podatkih mestne občine prijavilo 113.000 ljudi, vstopnico za pet evrov pa jih je plačalo 15.700.

Prebivalci Benetk, zaposleni, študenti, otroci, mlajši od 14 let, invalidi ter obiskovalci športnih dogodkov so namreč oproščeni nakupa vstopnice, prav tako obiskovalci, ki v mestu ostanejo čez noč, saj že plačajo turistično takso.

Vstopnino za dnevni obisk Benetk je treba plačati prek portala mestne občine, pri čemer obiskovalci prejmejo kodo QR, ki jo bodo na najpomembnejših točkah v mestu preverjali inšpektorji. V četrtek so bile kontrolne točke med drugim postavljene na trgu Piazzale Roma pri železniški postaji in v trajektnem pristanišču Punta Sabbioni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Turiste, ki jih bodo ujeli brez vstopnice, čaka kazen od 50 do 300 evrov.

Z odločitvijo mestnih oblasti o uvedbi vstopnine za dnevne turiste pa niso vsi zadovoljni. Na Piazzale Roma je v četrtek protestiralo kakih 300 lokalnih prebivalcev, ki so vzklikali gesla proti županu. Prepričani so namreč, da se z uvedeno vstopnino Benetke spreminjajo v nekakšen tematski park. Prišlo je tudi do manjših napetosti, ko so se protestniki skušali prebiti mimo policijskega kordona do železniške postaje, kjer je bila kontrolna točka za vstopnice, poroča APA.

V skladu z odločitvijo beneških mestnih oblasti bodo vstopnino sprva zaračunavali za obisk med 8.30 in 16. uro, in sicer do 5. maja, nato pa vsak konec tedna do 14. julija, skupaj 29 dni. Izjema bo konec tedna 1. in 2. junija, ko v Italiji obeležujejo dan republike. Do konca leta bodo nato sprejeli odločitev, ali bo to postala trajna ureditev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija