Vučić kosovske Srbe pozval k udeležbi na lokalnih volitvah

Svet

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je danes med obiskom Gračanice na Kosovu kosovske Srbe pozval k udeležbi na nedeljskih lokalnih volitvah, da bi lahko oblikovali skupnost srbskih občin. Na predvolilnem zborovanju Državljanske pobude Srbske pred približno 15.000 zbranimi je tudi izrazil podporo tej pobudi.

Vučić je dejal, da mu je bilo pred današnjim obiskom na Kosovu rečeno, naj ne izreče podpore nobeni listi, a da je jasno, na katero zborovanje je prišel, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Zborovanja sta se ob Vučiću udeležila tudi srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin in pravosodni minister Nikola Selaković.

Tudi Vulin je na zborovanju Srbe pozval k udeležbi na volitvah, ob tem pa jih tudi javno pozval k podpori liste Državljanske pobude Srbske. Pozval jih je tudi, naj ne dovolijo, da bi Srbe še kdaj na severne in južne delila reka Ibar in da bi župan v Kosovski Mitrovici postal nekdo, ki ni Srb.

"Moramo iti na volitve 3. novembra in doseči maksimalno, da bi dobili več, kot oni mislijo, da zaslužimo," je dejal Vulin na zborovanju 'Srbske' v Gračanici. Kosovske Srbe je še pozval k takšni udeležbi, da bodo po volitvah oblikovali skupnost srbskih občin. Spomnil je, da je za to potrebna večina glasov v najmanj šestih občinah, zato je potrebna množična udeležba Srbov na volitvah.

Vučićev obisk uradno verske narave

Vučić je nato obiskal še tamkajšnji samostan. Po njegovih besedah so mu sicer kosovske oblasti določile, da mora najprej obiskati samostan in šele nato iti med Srbe v Gračanici, saj njegov obisk obravnavajo kot verske narave.

"Ukazali so mi, naj najprej obiščem samostan, ker je po njihovem mnenju to verski obisk. Tja bom šel kasneje, oni pa naj naredijo, kar hočejo," je dejal Vučić, a dodal, da s tem ne želi kljubovati kosovskim oblastem.

Bo Srbija priznala rezultate?

Medtem pa je danes zunanjepolitični svetovalec srbskega predsednika Marko Djurić v Beogradu dejal, da obstaja možnost, da Srbija ne prizna rezultatov nedeljskih lokalnih volitev na Kosovu, če bo na njih prišlo do volilnih prevar.

Po njegovih besedah je Priština storila veliko, da bi Srbe odvrnila od udeležbe na volitvah, kljub temu da jih je pozivala, naj se jih udeležijo. "Izbrali so več sredstev, od oviranja pri seznamu notranje razseljenih ljudi, od katerih jih je le majhno število zabeleženih v volilnem imeniku, do manipulacij z volilnimi imeniki ter širjenja volilnega materiala s kosovskim pečatom," je dejal.