ZA 50 KILOMETROV ZRAČNE LINIJE POTOVALA Z ZASEBNIM LETALOM: "Učinkovitejše možnosti ni bilo na voljo"

Svet

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v minulem tednu znašla pod plazom kritik zaradi kratkega junijskega potovanja z zasebnim letalom, češ da ta ni v skladu z evropsko zeleno politiko, ki je sicer nosilen projekt njenega mandata. V komisiji so odločitev branili s pojasnilom, da učinkovitejše možnosti ni bilo na voljo.

Predsednica je junija z zasebnim letalom potovala z Dunaja v Bratislavo, ki ju po zračni črti loči 50 kilometrov, in sicer v sklopu turneje po evropskih prestolnicah v okviru potrjevanja nacionalnih načrtov za okrevanje po pandemiji covida-19, ki jo je bilo treba opraviti v razmeroma kratkem času.

Iz avstrijske v slovaško prestolnico je približno ena ura vožnje z avtomobilom, a ta možnost v primeru von der Leynove junija ni prišla v poštev, ker je morala nato še isti dan naprej v Rigo, zato je bil po navedbah komisije čarterski let najboljša možnost.

Glavni govorec komisije Eric Mamer je očitke, da je uporaba zasebnega letala za tako kratke razdalje z vidika evropskih zelenih ambicij sporna, zavrnil kot pretirano posploševanje, saj da so pri načrtovanju predsedničinih poti številne omejitve, tudi zaradi pandemije covida-19.

Potrebo po potovanju v prestolnice članic unije je utemeljil z argumentom, da so stiki z voditelji članic unije, tretjih držav in mednarodnih organizacij tako pomembni, da terjajo več kot le spletni sestanek po Zoomu.

Govorec je v obrambo potovanju s čarterskim letom, o katerem je prvi poročal britanski časnik Daily Telegraph, še poudaril, da je komisija ob sodelovanju s podjetjem, ki ga uporablja za čarterske lete, zagotovila, da so ob tem nastali izpusti ustrezno izravnani z drugimi zelenimi ukrepi.

Izpostavil je tudi, da si komisija prizadeva za čim pogostejše potovanje z letali, ki uporabljajo biogorivo. Von der Leynona je denimo s takšnim letalom potovala na mednarodno podnebno konferenco v Glasgow.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija